Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VÁNOCE NA OSMIČCE: Adventní koncerty i hokejový zápas. Strom v Karlíně už svítí

Během adventu na Drbně už tradičně představíme, jak letos proběhnou Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Praha 8 rozsvítila svůj vánoční strom už v pondělí. Celkem je na Osmičce vánočních stromů pět stejně jako loni. Ten hlavní na Karlínském náměstí už svítí stejně jako ten na Elsnicově náměstí, další se budou rozsvěcovat ode dneška každý den v pět hodin odpoledne.

Hlavním stromem Osmičky je osmnáctimetrový smrk ztepilý na Karlínském náměstí

Hlavním vánočním stromem Prahy 8 je osmnáctimetrový smrk ztepilý na Karlínském náměstí, který Praze 8 daroval muž z Dolních Chaber. Na Karlínském náměstí smrk svítí od pondělních pěti hodin odpoledne. „Rozsvícení prvního z pěti vánočních stromů Prahy 8 v Karlíně doprovodil i živý zvířecí betlém a vystoupení dětského sboru ZŠ Taussigova,“ popsal mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

V úterý odpoledne byl rozsvícen dvanáctimetrový smrk ztepilý na Elsnicově náměstí. Ten Praze 8 věnovala pro změnu žena z Dolních Chaber. Rozsvícení tohoto stromu doprovodilo kromě betlému a vystoupení dětského sboru také vystoupení tria String Ladies, kapely Třehusk se staropražskými písničkami a veřejné bruslení.

Dva živé stromy budou rozsvíceny ve středu a v pátek

Dvanáctimetrový smrk ztepilý se u KD Krakov rozsvítí ve čtvrtek 25. listopadu v pět hodin odpoledne. Tento strom věnoval občan Prahy 8.

Další dva vánoční stromy v Praze 8 jsou živé, tedy rostlé. Jedenáctimetrová borovice v Ládví bude rozsvícena dnes v pět hodin odpoledne a na hřišti ZŠ Glowackého se v pátek v pět odpoledne rozzáří dvanáctimetrový smrk. Na tomto slavnostním rozsvěcení vystoupí dětské sbory Osminka, žáci ze ZUŠ Taussigova a Osmikvítek, houslové trio String Ladies a staropražské písničky zazpívá kapela Třehusk.


Strom na Elsnicově náměstí u Libeňského zámku.

První vánoční strom v Česku stál v Libni

Velkou zajímavostí, kterou se může pyšnit Praha 8, je fakt, že první vánoční stromek v Česku postavil na Vánoce roku 1812 ve svém libeňském sídle Šilboch pro své štědrovečerní hosty ředitel Stavovského divadla J. K. Liebich.

Brzy pak vánoční stromek začala strojit česká šlechta a v měšťanských rodinách zcela zdomácněl ve 40. letech 19. století.

Veřejné bruslení je na Osmičce na třech kluzištích

U Löwitova mlýna vedle Libeňského zámečku Praha 8 včera zahájila provoz historicky prvního veřejného kluziště v Libni. „Otestovali jsme pro vás kvalitu ledu a jedním slovem paráda. Občerstvení a hudba nebude chybět,“ popsal mluvčí Osmičky Martin Šalek.

Na Osmičce se totiž bruslí ještě na dvou dalších plochách. Od 26. listopadu bude fungovat kluziště na Koupališti Ládví a už od 17. listopadu je led na hřišti u ZŠ Glowackého v Bohnicích. Právě na posledním jmenovaném kluzišti proběhne ve středu od šesti hodin večer charitativní hokejový zápas. Utkají se týmy Severní vítr Bohnice pod vedením kapitána Roberta Morxe a Redaktoři České televize pod vedením kapitána Jiří Hölzela, redaktora ČT. Na utkání bude vybíráno dobrovolné vstupné pro nadační fond ČESKÝ MOZEK.

Libeňský zámek hostí sérii adventních koncertů

Praha 8 zve v předvánočním čase na sérii adventních koncertů v obřadní síni Libeňského zámku. První proběhl v úterý 23. listopadu, další program je zde:

II. ADVENTNÍ KONCERT
úterý 30. 11. od 19.00 hodin
AMBROŠ DUO PRAG
Miroslav Ambroš – housle
Zuzana Ambrošová – klavír

III. ADVENTNÍ KONCERT
úterý 7. 12. od 19.00 hodin
DOLEŽALOVO KVARTETO A HANA ZAWADSKÁ
Václav Dvořák – housle
Jan Zrostlík – housle
Martin Adamovič – viola
Vojtěch Urban – violoncello

IV. ADVENTNÍ KONCERT
úterý 14. 12. od 19.00 hodin
MICHAL HEJČ – HOUSLE A DĚTSKÝ BALET PRAHA

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 8

Štítky Vánoce, strom, advent, Karlín, Praha 8, Praha, vánoční stromek, koncert, smrk ztepilý, Drbna.cz, Martin Šalek, hokej, housle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA OSMIČCE: Adventní koncerty i hokejový zápas. Strom v Karlíně už svítí  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.