Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žižkovu a Libni zdaleka se vyhni? To už neplatí, řekl při oslavách připojení Libně k Praze starosta

„Nuž, již rádi spějem, Praho, v náruč tvou, buď nám vždycky za to matkou pečlivou!“ Takové bylo heslo víkendových oslav před budovou Úřadu městské části Praha 8. Je tomu už 120 let, kdy se původní obec Libeň připojila k hlavnímu městu Praze. Libeň se stala druhým k Praze připojeným městem a zároveň osmým obvodem města Prahy. Stalo se tak 12. září 1901.

Libeň jako taková je známá už od roku 1363 a od té doby se stala dějištěm řady historických událostí. Na Libeňském zámku pobývala například císařovna Marie Terezie, před svou korunovací na českého krále zde přespal císař Leopold II., byl zde uzavřen takzvaný libeňský mír mezi císařem Rudolfem II a jeho bratrem Matyášem, zámek sloužil 220 let jako letní sídlo primátorů Starého Města pražského a v Libni také proběhl úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Rok před inkorporací v Libni stálo 746 domů a po spojení se město postupně rozšiřovalo na sever, do volných plání a zbouraných parcel starých domů. Budovaly se dvou až třípatrové domy, a to až do vypuknutí První světové války, která stavební rozvoj zastavila,“ popsal historickou Libeň mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Oslavy proběhly před Úřadem městské části Praha 8 v sobotu 28. srpna. „Myslím, že pořekadlo Žižkovu a Libni, zdaleka se vyhni, už dávno ztratilo význam. Jsem celoživotní libeňák a mohu směle říct, že Libeň je krásná čtvrť a dobrá adresa k bydlení i práci,“ prohlásil při oslavách starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 8

Štítky oslava, připojení, Libeň, Praha, Žižkov, slavnost, dům, Marie Terezie Habsburská, Leopold II. Belgický, Rudolf II., Reinhard Heydrich, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žižkovu a Libni zdaleka se vyhni? To už neplatí, řekl při oslavách připojení Libně k Praze starosta  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.