Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Křižíkova ulice v Praze patří mezi nejvíc cool ulice světa. Za sebou nechala i světové bulváry

Křižíkova ulice se dostala do výběru třiceti nejvíc cool ulic světa magazínu TimeOut. Ulice spojující Florenc s Invalidovnou oslnila redaktora Davida Creightona, který vyzdvihl způsob, jakým se Křižíkova ulice vypořádala se záplavami, doporučil jídlo v Nejen Bistro, návštěvu Kasáren Karlín a Pivní Mozaiku. Křižíkova ulice se v žebříčku zařadila po bok ulic v Tokiu, New Yorku nebo Londýně.

Křižíkova po českém vynálezci

Křižíkova ulice se v minulosti jmenovala například Prostřední cesta, Křižovnická, U Invalidovny, Palackého nebo Sudetská. Dnes nese jméno po vynálezci Františku Křižíkovi, jehož nejznámějším vynálezem byla oblouková lampa se samočinnou regulací. Vynalezl však také světelnou fontánu, zdokonalil elektrické tramvaje a sestrojil elektromobil.

Křižíkova ulice v Karlíně není místem, kam na první dobrou proudí davy turistů, ale možná i tento fakt způsobuje příjemné prostředí, díky kterému se do žebříčku magazínu TimeOut ulice dostala. „Křižíkova ulice utrpěla záplavy a byla roky zanedbávaná, ale dnes je bez nadsázky jednou z nejrušnějších pražských ulic,“ píše redaktor magazínu TimeOut David Creighton a poukazuje na zajímavou vzájemnou existenci ošuntělých činžáků a elegantních domů se secesními fasádami a půdními vestavbami.

Spojení staré zástavby s moderní architekturou

Redaktora magazínu TimeOut v Křižíkově ulici potěšil kontrast mezi jednotlivými skupinami obyvatel, které karlínskou ulici obývají. „Starousedlíci se Křižíkovou procházejí se svými psy, zatímco pracovníci nadnárodních korporátů spěchají pro vietnamské sendviče nebo gruzínské chačapuri, aby se vrátili zpět do nablýskaných přestavěných továren,“ popisuje Creighton kontrast.

Redaktor v článku ocenil způsob rekonstrukce Negrelliho viaduktu a doporučil místa v okolí, která stojí za návštěvu. Kromě jídla v Nejen Bistro Creighton doporučil návštěvu v Kasárnách Karlín. „Na nádvoří Kasáren Karlín můžete sledovat film nebo si užít společnost s drinkem pod hvězdami,“ popisuje a doplňuje, že za návštěvu stojí i Pivní Mozaika, která nabízí pivní speciály z celého světa.

Nadšený je i starosta Prahy 8. „Karlín prošel od povodní v roce 2002 velice bouřlivou proměnou a rozvojem. Dnes se tam snoubí stará zástavba s moderní architekturou a myslím si, že je to jedna z nejlepších čtvrtí v Praze,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Ondřej Gros (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ulice, žebříček, Křižíkova, Praha, František Křižík, Karlín, časopis, timeout, návštěva, povodeň, Londýn, New York, Tokio, Florenc, David Creighton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křižíkova ulice v Praze patří mezi nejvíc cool ulice světa. Za sebou nechala i světové bulváry  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.