Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze 8 byla zahájena QR hra Anthropoid. Chceme 27. květen jako významný den, zní z radnice

V Praze 8 u mural artu v sobotu 22. května proběhlo slavnostní zahájení QR hry Anthropoid. Osmička si tak každoročně připomněla Operaci Anthropoid, ke které došlo 27. května 1942. Letos vzpomínku ještě obohatila právě QR hra o ceny, která bude trvat do 18. června, ale individuálně si ji budou moct zájemci projít až do června příštího roku. Slavnostního zahájení se dnes zúčastnil starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS), autor mural artu Jakub Marek nebo radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti), který přišel v dobovém kostýmu.

Největší evropský čin odboje

V sobotu 22. května v deset hodin dopoledne byla slavnostně zahájena QR hra Anthropoid, která zájemce seznámí s průběhem operace Anthropoid i s mural artem, který byl dokončen na konci dubna.

Slavnostního zahájení se dnes zúčastnil například starosta Prahy 8 Ondřej Gros, podle jehož slov bude městská část usilovat o to, aby se stal 27. květen významným dnem České republiky. „Když se do budoucna třeba můj vnuk podívá do kalendáře, tak by tam měl vidět významný den, den Operace Anthropoid a atentátu na Reinharda Heydricha. Je to největší evropský čin odboje a my si ho neumíme připomenout,“ uvedl starosta Gros pro Pražskou Drbnu.

Gros také dodal, že příští rok, kdy uběhne kulatých 80 let od této události, plánují velkou spolupráci i s mimopražskými obcemi, kterými putovali příslušníci skupiny Anthropoid.

„Hrdinství obyvatel i vojáků si musíme připomínat.“

Právě zmíněný mural vznikl z iniciativy Prahy 8, která vybrala lokaci i námět. „To hrdinství místních obyvatel i vojáků bylo neuvěřitelné a my si jej musíme připomínat,“ řekl dnes radní Prahy 8 Michal Švarc. QR hra tedy probíhá ulicemi Dolní Libně, Vysočan a částí Karlína.

Snažíme se připomínat nejen události, ale také oběti, například z řad sokolů. Jména, jako byli Kubiš, Gabčík, Morávek, Balabán, Mašín..., to jsou všechno lidé, kteří projevili neuvěřitelné hrdinství. Trošku s nadsázkou bych rád řekl, co kdybychom zkusili dětem sestavit nějaké české Avengers, českou skupinu hrdinů, na kterou si děti mohou hrát, doplnil Švarc.

Zeď jako jednoduchý komiks s důležitými částmi příběhu

Slavnostního zahájení se dnes zúčastnil také třiadvacetiletý student architektury a autor muralu Jakub Marek. „Mám radost, že se zeď podařila takto krásně opravit a že se tady objevilo něco, co tady má být a dává smysl. Zeď jsem pojal jako jednoduchý komiks, kde jsem se snažil zdůraznit důležité části příběhu,“ řekl Marek. Jak sám přiznává, tak trochu bojoval s velikostí plochy, jelikož se jedná o dvě stě metrů dlouhou zeď.

Vzhledem k tomu, že se zde hodně lidí pohybuje autem nebo tramvají, tak jsem chtěl, aby ty motivy byly jednodušší a čitelné i z větší vzdálenosti,“ doplnil Marek.

Slavnostního zahájení hry se dnes také zúčastnila zástupkyně Sokola Libeň Anna Holanová. Také sokolové hráli důležitou roli nejen v Operaci Anthropoid, ale také v celém odboji, a to nejen v tom protinacistickém. „Náš Sokol měl ve 30. letech přes 4000 členů, takže velká část obyvatel Libně byla členy Sokola a byla to součást jejich každodenního života,“ uvedla Holanová pro Pražskou Drbnu.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Praha 8, historie, Anthropoid, QR hra, Ondřej Gros, Michal Švarc, Praha, slavnostní zahájení, Jakub Marek, Operace Anthropoid, ODS, Libeň, radnice, Drbna.cz, Reinhard Heydrich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 8 byla zahájena QR hra Anthropoid. Chceme 27. květen jako významný den, zní z radnice  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.