Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Libeňský zámek se včera rozzářil purpurově na počest Světového dne předčasně narozených dětí

Světový den předčasně narozených dětí již tradičně připadá na 17. listopad. Kampaň organizace Nedoklubko však vyvrcholila již v pondělí 16. listopadu. V tento den se tak významné české budovy zahalily do purpurové barvy. Tímto gestem se organizátoři snaží poukázat nejen na problematiku nedonošených miminek, ale také na špičkovou úroveň české neonatologie. Do purpurové barvy se včera oděl od 17 do 20 hodin také Libeňský zámek.

Ve světě se do purpurové barvy zahalila například Eiffelova věž, Empire State Building, Opera v Sydney, Niagarské vodopády, Olympiaturm v Mnichově, Bratislavský hrad a mnoho dalších.

Významné budovy se rozsvítily purpurově

Světový den předčasně narozených dětí slavíme v České republice podesáté a tradičně svítíme předčasně už 16. listopadu, tedy v předvečer našeho světového dne s ohledem na význam oslav výročí Sametové revoluce,“ vysvětlila ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková.

V tento den se významné budovy po celém světě barví do puprurové barvy, aby se zvýšilo povědomí tématu předčasného porodu. „Tímto také děkujeme zdravotníkům za péči o předčasně narozená miminka. Velmi mě těší, že česká neonatologická péče patří ke světové špičce,“ dodává Žáčková.

V Praze 8 svítil Libeňský zámek

Jsem velice rád, že jsme se připojili k této hezké akci na podporu předčasně narozených dětí. Když s tímto nápadem přišel pan kolega Slabihoudek, neváhal jsem ani minutu. Myslím, že poté, co jsme otevřeli babybox je tato akce logickým navázáním a za mne vyjádřením zásadního nesouhlasu s nehoráznými výroky jednoho nejmenovaného bývalého poslance,“ říká starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Nevyvinuté zrůdy, mentálové. Zbavme se zbytečných, hlásá exposlanec. Vyjádření šetří policie

Bývalý poslanec a expředseda strany Věci veřejné Jaroslav Škárka označil v příspěvku na sociálních sítích předčasně narozené děti za nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. „Stejné je to i...

Nestátní nezisková organizace Nedoklubko již 17 let podporuje rodiny po předčasném porodu po celé České republice.

Letos v červnu se stal otcem předčasně narozené dcery radní Prahy 8 Tomáš Slabihoudek. „Chci vyjádřit hlubokou úctu lékařům a sestřičkám za její záchranu a péči ve VFN U Apolináře a také lidem z organizace Nedoklubko, kteří nám poskytli podporu v této nečekané situaci. Jelikož jsem si přečetl hanebný příspěvek jistého exposlance, kde hrubě uráží dříve narozené děti a jejich rodiče, považuji toto symbolické gesto ke Světovému dni předčasně narozených dětí, za jednu z cest, jak takovým lidem slušně vyjádřit nesouhlas s jejich slovy,“ říká Slabihoudek. Právě v Praze 8 se nachází špičkové neonatologické oddělení v Nemocnici Na Bulovce, kde pomáhají rodičům při záchraně dříve narozených dětí.

Jaroslav Škárka za výroky o nevyvinutých zrůdách končí na pozici vychovatele ve věznici

Každá akce vyvolává reakci! A v případě bývalého poslance Jaroslava Škárky reagoval jeho zaměstnavatel, kterým je Vězeňská služba ČR, velmi rychle na jeho drsné výroky. Vystudovaný pedagog označil na sociální síti předčasně narozené děti za...

Předčasně narozené děti a purpurová barva

Česká neonatologie je na špičkové úrovni v celosvětovém měřítku. Hranice životaschopnosti je dána zákonem na 24. týden a/nebo porodní hmotnost 500 gramů.

V Česku se ročně předčasně narodí přes devět tisíc dětí. A právě purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, ale v posledních letech tuto myšlenku převzali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová barva totiž značí statečnost, a právě proto je symbolem miminek do dlaně, které své první týdny života mají velmi těžké.

Ohodnoť článek

Foto praha8.cz

Štítky Libeň, Praha 8, Libeňský zámek, Světový den předčasně narozených dětí, Praha, Česko, Lucie Žáčková, Sametová revoluce, Sydney, Eiffelova věž, Mnichov, Empire State Building, Niagarské vodopády

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libeňský zámek se včera rozzářil purpurově na počest Světového dne předčasně narozených dětí  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.