Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlín má nové osvětlení. Výhodou je méně světelného smogu a levnější provoz

Technologie hlavního města Prahy (THMP) v Karlíně pokračují v modernizaci veřejného osvětlení. Karlínské náměstí a přilehlé ulice dostaly v průběhu letošního léta 59 nových stožárů veřejného osvětlení, 91 LED svítidel a kompletní chytrý rozvaděč veřejného osvětlení - zapínací místo.

Méně světelného smogu a levnější provoz

Projekt navazuje na pilotní testování LED svítidel vybavených senzory, který v oblasti Karlínského náměstí realizovala městská společnost Operátor ICT, a.s., v letech 2018-2020. Svítidla z původního projektu byla, již v rámci produkčního nasazení, přestěhována do jiných částí Prahy.

„Nyní dokážeme přizpůsobit hladinu osvětlení v oblasti a dosáhnout při tom finančních úspor za elektrickou energii. Město díky tomu ušetří na svícení a obyvatelé okolních domů zase ocení snížení světelného smogu,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr a doplnil, že dnes je v této oblasti harmonogram svícení nastaven tak, že v době nočního klidu dochází ke snížení intenzity osvětlení. Díky vzdáleným informacím o aktuálním stavu svítidel město ušetří také na údržbě.

Nový projekt je totiž zaměřen na komunikaci a regulaci jednotlivých svítidel. „Díky tomu může náš dispečink v reálném čase regulovat provozní parametry a v rozšířené míře vidí i stav jednotlivých svítidel a případné poruchy,“ vysvětlil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek s tím, že technologie umožňuje i dálkové vypnutí a zapnutí světel, řízení jejich intenzity nebo nastavení minutového kalendáře umožňujícího plynule měnit jejich jas.

Nová meteorologická a environmentální stanice

Na základě vyhodnocení předchozího pilotního projektu byla v Karlíně také instalována nová meteorologická a environmentální stanice. Ta měří parametry venkovního prostředí ve vybrané oblasti. „Má deset nezávislých senzorů a umí měřit například kvalitu ovzduší, teplotu, atmosférický tlak nebo prachové částice. Data ze stanice budou přístupná v rámci městské datové platformy GOLEMIO a díky tomu i široké veřejnosti,“ upřesnil radní Jan Chabr.

Karlínský projekt byl dokončen na konci prázdnin, v září ale ještě jednotlivé stožáry dostávaly nové nátěry, „Ty jsme konzultovali s odborem památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy, aby veřejné osvětlení vhodně doplňovalo charakter prostředí, ve kterém je umístěno, a současně uceleně navazovalo na jeho bezprostřední okolí. Dokončení projektu po estetické stránce tak reagovalo na kritiku z roku 2018, kdy bylo poukazováno na to, že instalace pilotních svítidel byla provedena na staré a rezavé stožáry. Nyní byl tedy projekt dokončen kompletně a ve finálním provedení dostal Karlín k LED svítidlům i nové stožáry, které budou sloužit další desítky let,“ uzavřel Tomáš Jílek.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MHMP

Štítky Karlín, osvětlení, světla, smog, Praha, veřejné osvětlení, svítidlo, Technologie hlavního města Prahy, Jan Chabr, Operátor ICT, Tomáš Jílek, Karlínské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlín má nové osvětlení. Výhodou je méně světelného smogu a levnější provoz  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.