Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé v petici žádají exhumaci hrdinů z hromadných hrobů a jejich důstojné pohřbení

Téměř deset tisíc lidí už podepsalo petici za nalezení a vyzdvižení těl národních hrdinů a odbojářů proti totalitním režimům, kteří leží v neoznačených masových hrobech Ďáblického hřbitova v Praze 8. S členy petičního výboru se nedávno setkal premiér Petr Fiala (ODS), který jejich záměr podpořil a slíbil, že v rámci Úřadu vlády vznikne skupina složená z odborníků, historiků a zástupců veřejných institucí, jejichž úkolem bude tuto historickou křivdu napravit.

„Naše petice vznikla z obavy o osudy stovek pozůstatků našich hrdinů“

Petici, kterou zájemci najdou na adrese vazmesihrdinu.cz, podepsalo už už téměř 10 tisíc lidí. „Prostřednictvím této petice se obracíme na Magistrát hl. města Prahy, Horní a dolní komoru Parlamentu ČR a žádáme o exhumaci a důstojné pohřbení národních hrdinů a bojovníků za naši svobodu, jež jsou dosud pohřbeni v hromadných hrobech Ďáblického hřbitova,“ píše se na webu petice.

Jendím z iniciátorů petice je zastupitel městské části Praha 8 Michal Švarc (Patrioti). „Naše petice vznikla z obavy o osudy stovek pozůstatků našich hrdinů, jejíž těla byla během období německé okupace a komunismu naházena do hromadných hrobů Ďáblického hřbitova. Najdeme zde Dr. Lyčku, štábního kapitána Morávka, „tetu“ Moravcovou, Zelenku Hajského, Zdenku Mašínovou či Záviše Kalandru a další. Navíc zde leží pomícháni se zrádci Čurdou, Gerikem, Emanuelem Moravcem a vrahy K.H. Frankem či Daluegem. V místě jsou také s největší pravděpodobností pohozena těla sedmi statečných z kostela sv. Cyrila a Metoděje,“ vysvětlil Michal Švarc v tiskové zprávě.

Petici podporují starosta i premiér

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) uvedl, že Ďáblický hřbitov sloužil během let jako místo k bezcitnému odkládání ostatků nepřátel a obětí obou totalitních režimů. „Chceme pro ně dosáhnout důstojného pohřbení. Dlužíme jim to. I proto jsem rád, že se naše snaha setkala s pochopením u pana premiéra Fialy, který spolu s námi považuje za velkou historickou křivdu, že dodnes nemají tito hrdinové důstojné hroby,“ uvedl Ondřej Gros na webu Osmičky.

Právě premiér Petr Fiala se nedávno setkal s členy petičního výboru, kterými jsou Jaroslav Čvančara, Pavel Černý a Ondřej Vetchý. „Ďáblický hřbitov má temnou a pohnutou minulost. Je to místo, kde spočívají jak oběti nacistického a komunistického teroru, tak bohužel i jejich trýznitelé. Jde o velkou historickou křivdu a není možné, aby hrdinové měli místo ve stejných hrobech jako zločinci,“ napsal Petr Fiala na Twitter a dodal, že v rámci Úřadu vlády vznikne skupina složená z odborníků, historiků a zástupců veřejných institucí, jejímž úkolem bude tuto křivdu napravit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czech Wikipedia user Packa, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Štítky hřbitov, Ďáblice, petice, hrdinové, exhumace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Jan

Rozhodně bych nezasahoval do pohřebiště. Úctu projevuji jednoduše tím, že seznamují mladé s tím, co se stalo. Víme, zda by si to všichni mrtví přáli? A to spojení vrahů a obětí velice silně upozorňuje na nutnost konečného smíření a nesmyslnost zla.

Úterý, 28. února 2023, 17:40Odpovědět

Lidé v petici žádají exhumaci hrdinů z hromadných hrobů a jejich důstojné pohřbení  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.