Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 7 opravila chátrající bytový dům v Dobrovského ulici. Rekonstrukce stála bezmála 42 milionů

Opravu dosud chátrajícího bytového domu v Dobrovského ulici dokončila Praha 7. Podle mluvčího Sedmičky Martina Vokuše se v budově zvýšil počet bytů z deseti na patnáct a bydlení tam najdou mladí rodiny, senioři, zdravotně postižení nebo příslušníci povolání důležitých pro město. Rekonstrukce, která začala loni na jaře, vyšla na 41,5 milionu korun, 28 milionů městské části přispěl magistrát z fondu rozvoje dostupného bydlení.

Dům byl prázdný od roku 2013

Pětipatrový dům byl podle informací radnice prázdný od roku 2013 kvůli špatné statice. Rekonstrukce zahrnovala opravu střechy, výměnu nosných konstrukcí, novou kotelnu, elektroinstalace, podlahy, fasády, okna a dveře. „Kromě toho jsme se změřili na vnitřní dispozice objektu, aby bylo možné rozšířit počet bytů z původních deseti na patnáct, a také bylo třeba zbudovat výtah, který do té doby v domě scházel,“ uvedl místostarosta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 Sobě).

Na rekonstrukci městská část získala dotaci z magistrátního fondu dostupného bydlení, kam putují peníze z privatizací bytového fondu města. Fond město využívá na veřejnou bytovou výstavbu a opravy existujících bytů a domů. Čerpá se z něj i na zajištění domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem a dalších takzvaných pobytových kapacit sociálních služeb. Peníze dostávají také jednotlivé radnice jako bezúročné půjčky nebo dotace.

Praha v posledních letech čelí bytové krizi. Magistrát má asi 7000 bytů, dalších asi 23 tisíc pak mají ve správě městské části. O jejich pronájmech či privatizacích si rozhodují samy. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů, většina se rozprodala při privatizacích. Nedostatek bytů a růst cen bydlení je jedním z nejdiskutovanějších problémů, které metropole momentálně řeší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 7

Štítky ČR, byty, stavby, správa, Praha, rekonstrukce, bydlení, městská část, dům, KPMG

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 7 opravila chátrající bytový dům v Dobrovského ulici. Rekonstrukce stála bezmála 42 milionů  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.