Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak budou vypadat veřejná prostranství Pražské tržnice? Město vypsalo soutěž

Pražští radní v pondělí schválili vyhlášení mezinárodní otevřené architektonicko-krajinářské soutěže na řešení veřejného prostoru v areálu Pražské tržnice. V porotě zasednou experti z Česka i ze zahraničí. Součástí soutěže bude úprava prostorů mezi halami, podoba nových vstupů nebo třeba umístění zeleně a využití dešťové vody.

Areál dlouhé roky chátral. Teď se začíná blýskat na lepší časy

Pražská tržnice se rozkládá na ploše větší než sto tisíc metrů čtverečních. To zhruba odpovídá dvěma Václavským náměstím. Areál funguje již od roku 1895 a od roku 1993 je památkově chráněný, a to jako nemovitá kulturní památka České republiky.

Areál v rukou předchozího nájemce dlouhé roky chátral, a tak jsou některá jeho místa v havarijním stavu. Metropoli se po téměř desetiletém soudním sporu podařilo vysoudit areál zpět a zahájit tak koncepční práce na jeho rozvoji. Vyvrcholením těchto snah je právě vypsání architektonicko-krajinářské soutěže na řešení veřejného prostor celého areálu.

V mezinárodní porotě zasedne například Gabu Heindl z Vídeňského ateliéru Gabu Heindl Architektur nebo krajinářský architekt Régis Guignard. Za české architekty v porotě zasedne Štěpánka Šmídová z Landscape Architects. V porotě pak budou také zástupci Prahy a politici z řad koalice i opozice. 

Architektonicky cenný areál

Cílem této soutěže pak bude zkultivovat veřejný prostor areálu, jelikož je dnešní stav prostorů mezi halami dezolátní. Architekti budou například navrhovat zazelenění areálu i způsob nákládání s dešťovou vodou. Praha také chce, aby byl vítězný návrh přívětivý ke všem věkovým i příjmovým skupinám obyvatel Prahy.

Podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka (PRAHA SOBĚ), který má rozvoj Pražské tržnice ve své gesci, se v případě tohoto místa jedná o architektonicky cenný areál, který Pražanům nabízí rozsáhlou plochu pro nákupy, zábavu, ale i odpočinek.

„Pražská tržnice je naprosto jedinečná. Proto chceme získat co nejlepší návrhy pro řešení jejích veřejných prostor vzešlé z mezinárodní soutěže, v jejímž zadání zohledníme i přání Pražanů z dotazníkového a místního výzkumu. Doufáme, že se přihlásí co nejvíc tuzemských i zahraničních ateliérů. Vítěze vyhlásíme v březnu příštího roku,“ uvádí Vyhnánek.

Dvoukolová soutěž

Vypsání architektonicko-krajinářské soutěže na řešení veřejného prostoru je výsledkem dvouletého koncepčního postupu. Kromě toho probíhala také komunikace s občany, a to nad podobou a funkčností veřejných prostranství v areálu.

Soutěž bude dvoukolová. V prvním kole porota posoudí došlé návrhy a následně z nich šest postoupí do druhého kola. Zde svůj návrh rozpracují detailněji. V průběhu několika příštích let pak bude probíhat realizace vítězných návrhů. Náklady na rekonstrukci podle vítězného návrhu se odhadují v řádu vyšších stovek milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, Pražská tržnice, soutěž, architektura, Praha 7, Holešovice, veřejné prostranství, Česko, Pavel Vyhnánek, Václavské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak budou vypadat veřejná prostranství Pražské tržnice? Město vypsalo soutěž  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.