Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Území mezi Letnou a Stromovkou bude příjemnější. O jeho podobě rozhodne veřejnost

Okolí Národního technického muzea a Národního zemědělského muzea, takzvaný Letenský muzejní distrikt, bude mít novou podobu. Rozhodne o ní architektonická soutěž. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) připraví urbanisticko-architektonickou soutěž o návrh na řešení tohoto území. Cílem je zpříjemnění cesty mezi Letenskými sady a Stromovkou a vytvořit důstojné muzejní náměstí.

Příjemnější cesta mezi Letnou a Stromovkou

Dva významené pražské parky Stromovku a Letenské sady propojuje lokalita v okolí ulice Korunovační a Nad Štolou. Novou podobu tohoto místa určí architektonicko-urbanistická soutěž, která bude vyhlášena do konce roku. Cílem je vybudovat funkční, kultivovanější i bezpečnější okolí hlavně pro chodce a cyklisty a nové náměstí před veřejnými budovami.

„Cílem úpravy lokality nazvané Letenský muzejní distrikt je najít a podpořit jeho kvality. Podobu okolí muzeí, gymnázia a ulice Nad Štolou, včetně tenisových kurtů klubu LTC a prostoru u oblíbeného Letenského kolotoče budou hledat účastníci urbanisticko-architektonické soutěže, kteří budou mít za úkol vytvořit z tohoto zanedbaného a pro pěší nepohodlného prostoru novou atraktivní lokalitu,“ komentuje soutěž náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu).

Rekonstrukce Korunovační ulice

Pro rekonstrukci ulice Korunovační vznikne samostatná koncepční studie, jejíž součástí bude mimo jiné řešení umístění nových stromořadí, oprava silnic i chodníků. Oba projekty však budou navzájem koordinovány.

„Je pro nás velmi důležité, aby se do tohoto významného projektu od počátku zapojovala veřejnost. Připomínky a podněty lidí, kteří zde bydlí, pracují či tráví svůj volný čas, jsou při plánování proměny části města velmi cenné. Proto jsme k Letenskému muzejnímu distriktu realizovali anketu, do které se zapojilo více než 800 respondentů. V úterý 29. června od 18:00 hodin pak pořádáme ve Vodárenské věži (Na Výšinách 1) participativní setkání k plánované revitalizaci ulice Korunovační,“ uvádí místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

Přání veřejnosti budou předložena soutěžním týmům

Místní obyvatelé už začátkem roku v anketě určili, že by v lokalitě chtěli více stromů, laviček a odpadkových košů. Lépe by se tu měli do budoucna cítit také cyklisté, bruslaři nebo rodiče s kočárky, objevit by se mohla třeba i fontána. Chodníky a stezky by na sebe měly lépe navazovat, být přehlednější, prostory před budovami reprezentativnější a lépe využité. Okolí muzeí a gymnázia by mělo být lépe propojené s parkem a sportovišti a mělo by být kompletně bezbariérové.

Přání veřejnosti budou předložena soutěžním týmům a budou zapracována do návrhu. „IPR již v roce 2018 zpracoval koncepční studii rekonstrukce ulic Veletržní, Dukelských hrdinů a Strojnické, takzvaného Letenského kříže. Projekt Letenského muzejního distriktu na tuto práci logicky naváže a celkově bude koordinován s vznikající koncepční studií na ulici Korunovační,“ dodává ředitel IPR Ondřej Boháč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy

Štítky Stromovka, Letná, participace, Praha, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, soutěž, Letenské sady, Národní technické muzeum v Praze, Národní zemědělské muzeum, projekt, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Území mezi Letnou a Stromovkou bude příjemnější. O jeho podobě rozhodne veřejnost  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.