Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U ruské ambasády v Praze hlídkují policisté. Údajně dohlížejí na bezpečnost

Před ruským velvyslanectvím v Praze od dnešní noci hlídkují policisté. Podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové dohlížejí na bezpečnost v okolí ambasády. Bližší podrobnosti nesdělila. Podle serveru Info.cz je policejní přítomnost přípravou na vyhoštění dalších ruských diplomatů. Tento týden Česko vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády v reakci na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské tajné služby GRU.

Dnes v poledne vypršela Rusku lhůta k vyjádření

„Mohu potvrdit, že policisté dohlíží na bezpečnost v okolí ambasády na základě vyhodnocení aktuální situace," řekla Kropáčová. Kolik policistů je do akce zapojených, případně s jakou technikou, nechtěla komentovat.

Podle webu Novinky.cz stojí u zastupitelského úřadu dvě dodávky s kamerami používanými k monitorování demonstrací. Na místě jsou také vozy se dvěma družstvy speciální pořádkové jednotky a v okolí ambasády objíždí několik osobních aut. Server Info.cz uvedl, že podle jeho zdrojů z bezpečnostních složek je policejní přítomnost u ambasády přípravou na vyhoštění dalších ruských diplomatů z ČR.

Dnes v poledne vypršela lhůta, do které Rusko mělo podle požadavku České republiky umožnit návrat všech 20 vyhoštěných českých diplomatů na ambasádu v Moskvě. Ruská strana se zatím oficiálně nevyjádřila.

Je v pořádku zmenšit území ruské ambasády v Praze? Odpovídají zastupitelé

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. V uplynulých dnech pražská rada navrhla vládě, aby zmenšila území ruské ambasády ve Stromovce do stavu před 21. srpnem...

Protest proti Putinovi

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v říjnu a prosinci 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

V pondělí před ruskou ambasádou v Praze protestovalo asi pět desítek lidí proti působení Ruska vedeného prezidentem Vladimirem Putinem v Česku. Vyjadřovali se zejména k novým informacím o zapojení ruské tajné služby do explozí v muničním areálu ve Vrběticích. Starosta Řeporyj Pavel Novotný vyzval k okamžitému vyhoštění všech ruských diplomatů z ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky Rusko, diplomacie, kriminalita, policie, Praha, Stromovka, Česko, tajná služba, bezpečnostní složky, GRU, Vrbětice, Vladimir Vladimirovič Putin, Moskva, Pavel Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U ruské ambasády v Praze hlídkují policisté. Údajně dohlížejí na bezpečnost  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.