Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Nový dům v Holešovicích bude mít šedesát bytů a zelenou střechu

Radnice Prahy 7 vyhlásila soutěže mezinárodní architektonické soutěže na nový bytový dům na rohu ulic Železničářů a Za Papírnou. Bude v něm šedesát bytů menších bytů, vyjde na 170 milionů korun a stát by měl do čtyř let.

Do soutěže, kterou sedmá městská část vyhlásila v červnu, se přihlásilo 45 architektonických studií. Vítězný návrh vytvořilo studio Apropos Architects, které působí v České republice, Švýcarsku a Nizozemí.

„Považujeme za zcela nezbytné, aby město i městské části reagovaly na to, že se životní náklady všech Pražanů výrazně zvyšují. Praha potřebuje mnohem větší nabídku cenově dostupných malometrážních bytů. Jdeme tomuto požadavku naproti, již před lety jsme zastavili prodej obecních bytů, opravujeme a rozšiřujeme svůj bytový fond a nyní budeme stavět nový městský bytový dům, který pojme až 60 malometrážních bytů i občanskou vybavenost,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

Do ulice Železničářů bude mít budovat šest nadzemních a jedno ustoupené podlaží. Do ulice Za Papírnou to bud pět pater a jedno ustoupené. Zatím je v domě plánováno 60 bytů, většinou 1kk do 30 metru čtverečních. Třetina z nich je bezbariérových.

„Vnitřní dispozice umožňuje jak soukromý venkovní prostor pro každý byt, tak i velkorysé sdílené prostory. Střešní terasa nabízí vyvážený mix otevřených a uzavřených prostorů. Efektivní dispozice nabízí vysoký počet bytů a spolu se zvoleným konstrukčním řešením také dostatek možností pro jejich spojování a obecně vysokou flexibilitu půdorysu,“ popsala porota.

Podle místostarosty Pavla Zelenky jsou byty určeny seniorům, lidem se zdravotním omezením, startovací bydlení pro mladé nebo samoživitele a služební byty pro učitele, zdravotníky, hasiče a policisty. „Byty jsou proto navrženy v modulovém řešení, aby bylo možné jejich snadné spojení do větších celků pro potřeby vícečlenných rodin,“ doplnil Pavel Zelenka.

Autoři návrhu na dům umístili zelenou střechu, kde bude možné pěstovat zeleninu, a počítají i s fotovoltaickými panely a dětskou skupinou pro minimálně dvacítku dětí.

Stavba bude stát 170 milionů korun a hotova by mohla být do čtyř let.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Apropos Architects

Štítky bytový dům, stavba, soutěž, architektura, Apropos, Praha, dům, Holešovice, Švýcarsko, Nizozemsko, Česko, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Nový dům v Holešovicích bude mít šedesát bytů a zelenou střechu  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.