Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči, policisté, vojáci i záchranáři na jednom místě. Výstaviště oslaví Den hrdinů

V rámci Dne hrdinů se v sobotu 24. září na pražském Výstavišti představí složky integrovaného záchranného systému. Lidé uvidí speciální vůz záchranářů Golem, vyprošťování vykolejené tramvaje, soutěže hasičů nebo výcvik záchranářských psů.

„Návštěvníci si budou moci prohlédnout jak naše standardní sanitní vozy zdravotnických záchranářů a lékařů, tak modul pro mimořádné situace Golem, speciální vůz Fénix a nejnovější přírůstek mezi našimi speciální vozidly – terénní čtyřkolku Polaris. Zájemce seznámíme také s prací dispečerů tísňové linky a na cvičných figurínách si budou moct osvěžit základy poskytování první pomoci včetně nepřímé srdeční masáže,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Kolouch, ředitel pražské Zdravotnické záchranné služby.

Lidé uvidí víc než stovku vozidel a další techniku i v ukázkách. Například policejní vrtulník, vyprošťovací tank, letištní speciál Panter nebo Tatra PRAM s minometem. Stanou se svědky vyprošťování osob z havarovaných vozidel, výcviku koní městské policie nebo záchranářských psů, a vyprošťování pomocí speleologů.

Zájemci také budou moci fandit profesionálním hasičům z celé republiky, kteří budou soutěžit ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. „Nadcházející ročník Memoriálu JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování u dopravních nehod je jedinečná akce svým rozsahem. Letos se zúčastní přes dvacet soutěžních družstev z řad profesionálních i podnikových hasičů z celé ČR, pozvání přijalo i soutěžní družstvo slovenských profesionálních hasičů, diváci uvidí reálné scénáře a simulace dopravních nehod i práci hasičů doslova v přímém přenosu,“ popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

V mobilní odběrové stanici Ústřední vojenské nemocnice bude také možnost darovat krev, podle policie totiž v republice chybí na sto tisíc dárců a jejich počet stále klesá.

„Letošní Den hrdinů bude tak trochu speciální díky smutnému výroční dvaceti let od povodní, které zasáhly nejen Prahu. Právě proto jsme část programu věnovali této události s mnoha praktickými ukázkami protipovodňových opatření v podání záchranných složek. Do akce ale zapojíme i návštěvníky, kdy nejen pro děti bude připraveno na pět set pytlů k naplnění pískem a stavbě protipovodňové zdi různých šířek a výšek. Hold ale samozřejmě vzdáme všem složkám integrovaného záchranného systému,“ uvedl v tiskové zprávě Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Sobotní program proto začne v 11. hodin právě stavbou symbolické povodňové stěny. Zakončen bude na konečné tramvaje Výstaviště, kde dopravní podnik předvede vyproštění člověka z pod tramvaje. Celý program najdete zde.

Ohodnoť článek

Foto Výstaviště Praha

Štítky policie, hasiči, záchranáři, městská policie, Výstaviště, Výstaviště Praha, Polaris Industries, Petr Kolouch, František Kohout, Martin Kavka, Ústřední vojenská nemocnice, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči, policisté, vojáci i záchranáři na jednom místě. Výstaviště oslaví Den hrdinů  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.