Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha 6 dál bojuje za budovu prázdné ruské školy. Získat ji chce vyvlastněním

Radní Prahy 6 schválili záměr omezit vlastnické právo Ruska k budově bývalé střední školy v Bubenči. Budovu země nevyužívá, městská část by v ní chtěla vyučovat děti ukrajinských uprchlíků. Výzvu uvolnit budovu dobrovolně velvyslanectví nevyslyšelo.

Pokud ji Rusko nehodlá uvolnit, je zcela na místě, abychom zahájili vyvlastňovací řízení"

Je naší povinností postarat se o ukrajinské rodiny s dětmi, které z jejich země vyhnal ruský válečný teror. Hledáme prostory, kde bychom dětem z Ukrajiny poskytli péči a vzdělání, přičemž právě Rusko v naší městské části vlastní budovu, která nyní nemá využití. Dříve ale fungovala jako škola, je pro tento účel zkolaudována a plně vybavena. Nemůžeme se v aktuální situaci tvářit, že tato budova neexistuje. Pokud ji Rusko nehodlá uvolnit, je zcela na místě, abychom zahájili vyvlastňovací řízení a školu tak pro ukrajinské děti získali,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 06) v prohlášení, které zaslal novinářům. 

Teď chce omezit vlastnické právo Ruska ke zmíněné budově a objekt nechat následně svěřit do majetku městské části. O přijetí podpůrného usnesení a součinnost radní žádají pražský magistrát a českou vládu.

Koněv, policejní ochrana a kritika magistrátu. Starostou už nebudu, říká Ondřej Kolář z Prahy 6

Pražská Drbna přináší další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí. Ondřej Kolář (TOP 09) je starostou Prahy 6 od listopadu 2014. Starostou už bude jen rok, do příštích voleb. Po letošním zvolení do Sněmovny se rozhodl na post...

Budovu bývalé ruské školy nutně potřebujeme"

Školy a školky v Praze 6 aktuálně naplněné z přibližně 95 %. Budovu bývalé ruské školy tak nutně potřebujeme,“ doplnila v tiskové zprávě Marie Kubíková (ODS), radní Prahy 6 pro školství.

Střední škola fungovala při ruském velvyslanectví, navštěvovali ji děti jeho zaměstnanců. Po vyhoštění části personálu už v novém školním roce neotevřela.

Pro pana velvyslance by bylo důstojnější, kdyby radši srazil podpatky a tu školu navalil"

Kolář už dříve vyzval velvyslanectví, aby budovu dalo k dispozici. Velvyslanec Alexandr Zmejevský ale prosbě nevyhověl. „Tak se do mě pustil ruský velvyslanec, že po nich jako starosta chci, aby uvolnili prázdné prostory jejich školy pro ukrajinské děti prchající před válkou. Prý to není v mojí kompetenci a Rusko si o tom rozhodne samo. Když vidím, jak Rusko rozhoduje v Mariupolu, kde pod ruskými raketami umírají nevinní civilisté, bylo by pro pana velvyslance důstojnější, kdyby radši srazil podpatky a tu školu navalil. Jim k ničemu není a těm dětem to hodně pomůže,“ napsal Kolář Facebooku.

Ruská ambasáda na dotaz redakce nereagovala.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Štítky Bubeneč, Rusko, Ukrajina, škola, budova, vlastnictví, Praha, městská část, Ondřej Kolář, ODS, Vláda ČR, Pražský magistrát, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 6 dál bojuje za budovu prázdné ruské školy. Získat ji chce vyvlastněním  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.