Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podporuji přejmenování Korunovační ulice u ruské ambasády na Ukrajinských hrdinů, říká primátor

Radnice Prahy 6 v pondělí 28. února navrhla pražskému magistrátu přejmenovat část Korunovační ulice na svém území na Ukrajinských hrdinů a mostu přes železnici po ukrajinském ženistovi Vitalii Skakunovi. V případě, že by došlo k přejmenování Korunovační ulice, ruská ambasáda by si mohla vybrat adresu svého sídla jen ze dvou možností, a to Ukrajinských hrdinů nebo Náměstí Borise Němcova, zavražděného ruského opozičního politika a významného kritika Kremlu.

„Vítám a podporuji návrh přejmenovat ulici u ruské ambasády z Korunovační na Ukrajinských hrdinů“

Šestá městská část navrhla pražskému magistrátu, aby přejmenoval část Korunovační ulice na ulici Ukrajinských hrdinů. Místní názvy totiž schvaluje právě magistrátní místopisná komise a následně rada hlavního města, a tak městské čísti nemohou ulice na svém území přejmenovat bez podpory magistrátu.

Při úpravách názvů pražských ulic je nutné nejdříve získat kladné vyjádření od odborné Místopisné komise hlavního města Prahy, která už podnět obdržela a věc je v řešení. Následně pak bude návrh předložen s tímto vyjádřením k hlasování pražské radě.

„Vítám a podporuji návrh přejmenovat ulici u ruské ambasády z Korunovační na Ukrajinských hrdinů. Neuvěřitelnou odvahu ukrajinských bojovníků, kteří už skoro měsíc brání svoji vlast před bezprecedentní agresí ruského diktátora Vladimira Putina, je na místě náležitě ocenit,“ uvedl k návrhu primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Zábradlí u ruského velvyslanectví v Praze je po opravě v ukrajinských barvách

Při opravě mostu v pražské Korunovační ulici nad buštěhradskou dráhou, který se nachází na dohled od budovy ruského velvyslanectví v Bubenči, natřeli pracovníci Technické správy komunikací (TSK) zábradlí nově žlutou a modrou barvou, tedy...

Ruská válečná lodi, jdi do p*dele nebo náměstí Volodymyra Zelenského. Pražané dávají místům nová jména

Pražané v uplynulých dnech mění význam místopisných tabulek, které nesou názvy ulic. V Praze 10 byly tabulky s nápisem Moskevský vyzdobeny ukrajinskou vlajkou, tabulky v Ruské ulici nahradil nápis Ruská válečná lodi, jdi do p*dele a cedulka na...

Ruská ambasáda by v budoucnu musela sídlit buď v ulici Ukrajinských hrdinů nebo na náměstí zavražděného kritika Kremlu

Primátor doplnil, že stejně tomu bylo i v případě přejmenování náměstí Borise Němcova v roce 2020 z původního náměstí Pod Kaštany. „V tomto případě rozhodování komise usnadnilo i to, že na místě neměl nikdo trvalý pobyt. Kvůli změně názvu ulice si tak nikdo nemusel měnit občanku,“ vysvětlil Hřib.

Pokud dojde k přejmenování Korunovační ulice, ruská ambasáda, která v lokalitě sídlí, by si mohla vybrat adresu svého sídla jen ze dvou možností. „Buď právě Ukrajinských hrdinů nebo Náměstí Borise Němcova, jehož název připomíná památku zavražděného ruského opozičního politika a významného kritika Kremlu,“ vysvětluje primátor.

Rozhodnutí pojmenovat prostranství po zavražděném ruském opozičním politikovi byla podle radních politickým gestem vůči Moskvě a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Zdeňka Hřiba

Štítky ulice, přejmenování, Korunovační, Ukrajinských hrdinů, Praha, Boris Němcov, Pražský magistrát, Zdeněk Hřib, Vladimir Vladimirovič Putin, Moskevský Kreml, Česká pirátská strana, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

doporučuji hřiba satana všem zainteresovaným...dobrou chuť

Neděle, 24. dubna 2022, 17:17Odpovědět

Ivan Vávra

Nu, pan primátor jaksi nevysvětlil, kdo jsou ti ukrajinští hrdinové. V jeho hlavě by nejdříve název pro ulici Ukrajinská, jenže ta už v Praze dávno je. Pan primátor, přestože vystudoval medicínu, což je samo o sobě obdivuhodné, se této bohulibé praktické vědě nikdy nevěnoval (proč asi?). Nepatří zrovna k intelektuálnímu výkvětu a už nás na své primátorské pozici bude oblažovat jen 8 měsíců. Jako primátor nedokázal nic, tak to teď chce honem honem nějak změnit... Byla to s pirátským primátorem zajímavá zkušenost, ale opravdu jednou to stačilo!

Čtvrtek, 24. března 2022, 14:21Odpovědět

Mirek Sekera

A bude magistrat prahy platil lidem platit vsechny vydaje i cekaci doby kvuli zmene ulic??? VSUDE na uradech jsou fronty a cekani je otravne. Uvedomuje si to magistrat a ten blb Hrib??? Ten ma vzdy stup-do myslenky. neni on pirat!!!

Středa, 23. března 2022, 13:07Odpovědět

Dagmar Ry

hřibátor je debil.

Středa, 23. března 2022, 12:51Odpovědět

Roman Jeschke

Pan primátor nepřemýšlí. Ono přejmenovat ulici znamená pro lidi měnit doklady atd. Další věc je dvouslový název. Ten je špatný. Pan primátor by se měl postarat aby ve městě byly řádně označeny domy a ulice. Mnoho domů je špatně označeno. Chybí tabule s názvem ulice. Kam potom hlásit nehodu, požár, když nevím kde jsem.

Středa, 23. března 2022, 08:32Odpovědět

Podporuji přejmenování Korunovační ulice u ruské ambasády na Ukrajinských hrdinů, říká primátor  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.