Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Šestka vytvoří nové záhony plné květin a rostlin. Chce zmírnit změny klimatu a přitáhnout více užitečného hmyzu

Praha 6 se rozhodla využít dotační program hlavního města a vytvoří nové květinové záhony. Zároveň chce více podporovat městskou zeleň. K tomuto kroku se městská část rozhodla kvůli tomu, že rozmanité rostliny přispějí ke zmírnění změny klimatu a přitáhnou více užitečného hmyzu, mikroorganismů a živočišných druhů.

Záhony plné trvalek, letniček a cibulovin

Šestka využila dotačního programu hlavního města, určeného pro strategie adaptace na změnu klimatu, a rozhodla se vytvořit nové květinové záhony. Kruhový záhon, který na jaře budou zdobit cibuloviny a v létě trvalky a letničky, již vznikl u památníku Tychona de Brahe a Johannese Keplera. Praha 6 plánuje vytvořit také trvalkový záhon, ten nahradí záhony u křižovatky ulic Na Patřinách a Na Větrníku, který byl před časem odstraněn. 

Nové krásné květiny budou obyvatelé i návštěvníci Prahy potkávat u ulice Patočkova nadelako Vypichu, kde zanedlouho vznikne záhon s osivem osmačtyřiceti rostlin. Přímo na Vypichu pak bude umístěna směs skládající se z pětadevadesáti druhů různých rostlin a květin. Směsi osiv budou obsahovat traviny, jeteloviny, byliny i  kvetoucí letničky, které slouží jako potrava pro hmyz. Především v prvním roce tak chodce potěší pohled na květy měsíčků, chrpy, ostrožky, krásnoočka, sluncovky, okrasného tabáku, několika druhů šalvěje, aksamitníku či hlaváče.

Nevíte, kam vyrazit na procházku? Geoportál Prahy 6 nabízí tipy na pozoruhodná místa

Praha 6 si na svém geoportálu připravila mnoho zajímavých tipů pro osoby, které mají rády procházky a objevování nových míst a tras. Pomocníkem během cest se stane interaktivní mapa, díky které lidé lehce vyhledají, kudy se vydat a jaké...

Levandulové pásy Šestku zkrášlí až za tři roky

„Květinové záhony jako součást adaptace naší Prahy 6 na klimatické změny lahodí oku i duši, voní a rozzáří veřejný prostor. Jen bych omezila cibuloviny a letničky. Kvetou nejkrásněji, ale velmi krátce a jsou náročné na závlahu. Upřednostňuji proto levandulové pásy, různé druhy šalvěje a bylin, či porosty růží pro jejich vytrvalost, odolnost a krásu po většinu roku,“ řekla zastupitelka Prahy 6 Eva Tichá (Piráti).

Levandulové pásy, která by Tichá preferovala, na Šestce chybět nebudou. V  listopadu loňského roku zahradníci nově založili 275 metrů čtverečních záhonů s touto středomořskou rostlinou na Patočkově ulici nedaleko křižovatky s Bělohorskou ulicí. Levandule však lidské oko potěší až za tři roky, kdy rostlina doroste do požadované velikosti. Okraje záhonů od minulého roku lemuje travnatý pás, který rostliny chrání před technickou solí.

Šestka vyčlenila peníze na ekologické i komunitní projekty. Snaží se zlepšit hospodaření s vodou či péči o zeleň

Šestá městská část hlavního města České republiky chce začít prioritně podporovat hospodaření s vodou i iniciativy ke zlepšení veřejných prostranství. Šestka vyčlenila na dotace pro veřejnost 400 tisíc korun, pro ekologické projekty 250 tisíc...



 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 6

Štítky rostliny, záhon, Praha, klimatické změny, hmyz, Johannes Kepler, Vypich, Česká pirátská strana

Šestka vytvoří nové záhony plné květin a rostlin. Chce zmírnit změny klimatu a přitáhnout více užitečného hmyzu  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.