Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budova polikliniky Pod Marjánkou se dočká rekonstrukce. Praha 6 vyhlásí soutěž na její podobu

Architektonická soutěž na podobu přestavby polikliniky Pod Marjánkou v Praze 6 by měla být vyhlášená na přelomu července a srpna. Vítězný návrh představí radnice, která je zadavatelem soutěže a která zdravotnické zařízení spravuje, předběžně v polovině roku 2022. Účastníci soutěže by měli mimo jiné navrhnout novou podobu rekonstruované hlavní budovy i plánované novostavby, která nahradí stávající nižší část polikliniky. Uvedla to radní šesté městské části Eva Smutná (bezp. za TOP 09).

Špatný technický stav budovy

Břevnovskou polikliniku chce Praha 6 opravit kvůli špatnému technickému stavu budovy. Investiční akci městská část připravuje několik let a jedná se o její největší stavební projekt. Smutná na zasedání zastupitelstva na konci června řekla, že náklady na stavbu se odhadují na 0,5 miliardy korun.

Původně radnice plánovala, že do areálu polikliniky vestaví léčebnu dlouhodobě nemocných, od záměru ale ustoupila. Nakonec se vedení městské části rozhodlo, že nynější silueta výškové budovy zůstane zachovaná a objekt bude využívaný jako zdravotnické zařízení. Zůstat by po rekonstrukci měly i charakteristické prvky hlavní výškové budovy, navržené architektem Richardem Podzemným.

Nové zdravotnické služby jako je rehabilitace či fyzioterapie

Ve výškové budově by měla být po rekonstrukci nově například lékárna, místa k posezení a pro bufet a prostory pro Pečovatelskou službu Prahy 6. Plánuje se i to, že by mohly přibýt další zdravotnické služby jako rehabilitace, fyzioterapie nebo ordinace praktických lékařů a dalších odborností. Soutěžní návrhy by měly rovněž nabídnout možné řešení parkování v oblasti. Konkrétní soutěžní podmínky budou známé až při vyhlášení architektonické soutěže, jak dodala radní, v jejíž gesci je mimo jiné strategický rozvoj Prahy 6.

Rekonstrukce proběhne ve dvou etapách

V září 2020 schválili zastupitelé šesté městské části, že se poliklinika bude rekonstruovat ve dvou etapách, aby bylo možné poskytovat zdravotní péči v objektu i po dobu, kdy budou probíhat projektové a stavební práce. Kvůli tomu bude nejprve na místě stávající nízké budovy postavená nová část polikliniky. Do ní se budou stěhovat potřebné zdravotnické služby, které nyní sídlí v hlavní budově. Následně projde rekonstrukcí výšková budova. Některé zdravotní služby se po opravě hlavní budovy přesunou z přístavby zpět a doplní je laboratoře a podobná zařízení. V nízké novostavbě by měly být zvláště ordinace lékařů.

Uspořádání polikliniky po dobu přestavby vzejde, stejně jako finální uspořádání polikliniky, z plánované architektonické soutěže. Ta by měla být dvoukolová. Druhého kola se budou moci účastnit porotou vybraní soutěžící, kteří své koncepce k budoucí podobě polikliniky dopracují v architektonické studii.

Poliklinika funguje od roku 1963

Poliklinika se na Břevnově otevřela pod jménem Poliklinika Břevnov v roce 1963, kdy měla sloužit až 45 tisíc obyvatel v dané spádové oblasti. Praha 6 toto zdravotnické zařízení spravuje od roku 2006.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, nemocnice, stavby, Praha, poliklinika, rekonstrukce, městská část, architektonická soutěž, TOP 09, Léčebna dlouhodobě nemocných, Břevnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova polikliniky Pod Marjánkou se dočká rekonstrukce. Praha 6 vyhlásí soutěž na její podobu  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.