Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Venkovní výstava v Praze 6 připomíná odchod posledních sovětských vojáků z Československa

Přesně třicet let uplyne v pondělí 21. června od chvíle, kdy z Československa odjel poslední sovětský železniční transport. Tuto událost si mohu lidé připomenout v Praze 6 od Dejvické až po Hradčanskou, kde je v červnu k vidění výstava s názvem Odchod 1991.

Na našem území bylo zhruba 75 tisíc vojáků

Po 21. srpnu se v Československu na základě vynucené dohody o dočasném pobytu vojsk usídlila takzvaná Střední skupina sovětských vojsk. Ta čítala přibližně 75 tisíc vojáků. Po 17. listopadu 1989 se pak téměř okamžitě začal stupňovat tlak na jejich odchod a následně byla uzavřena také československo-sovětská dohoda o odchodu Sovětské armády.

V pondělí 21. června 2021 uplyne přesně 30 let od té doby, kdy poslední železniční transport se sovětskými vojáky a vojenskou technikou opustil území Československa. O šest dní později pak z území tehdejší České a Slovenské Federativní Republiky odlétá i poslední sovětský voják, kterým byl generál Eduard Vorobjov. A právě odchod posledních sovětských vojáků mapuje výstava, která je složená z fotografií a textů na třiadvaceti čtyřstěnných panelech o výšce tří nebo pěti metrů.

Zásadní událost ve vnímání vytoužené svobody

Má to v sobě určitou symboliku. Třicet let od chvíle, kdy území tehdejšího Československa opustil poslední sovětský voják, což byla vedle prvních demokratických voleb nezbytná podmínka k naší vytoužené svobodě, opouští naše území desítky vyhoštěných ruských diplomatů po skandálu kolem Vrbětic,“ vysvětluje místostarosta Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina (STAN). Původně bylo v plánu uspořádat 21. června koncert Michaela Kocába, který sám odchod vojsk inicioval, ale kvůli pandemické situaci se městská část rozhodla místo akce realizovat velkou výstavu.

Podle něj je zřejmé, že nás Rusko i po třiceti letech vnímá jak sféru svého velmocenského zájmu. „Naším zájmem je naopak budovat strategická spojenectví v západních strukturách a vytvářet sebevědomou zahraniční politiku. Protože jedině to nám zajistí bezpečí a skutečný mezinárodní respekt,“ dodává Lacina.

V pondělí 21. června se na místě setkají autoři výstavy se zástupci Prahy 6 a zahájí komentované prohlídky či další doprovodný program. Výstavu připravila Praha 6 spolu s organizací Post Bellum, a to za odborné spolupráce s Ústavem pro studium totalitních režimů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Štítky Praha 6, výstava, vojsko, sovětské vojsko, odchod, výročí, Praha, Československo, Sametová revoluce, Jan Lacina, Sovětská armáda, Eduard Arkaďjevič Vorobjov, Michael Kocáb, Starostové a nezávislí, Ústav pro studium totalitních režimů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Rusů s tanky jsme se úspěšně zbavili,ale o to víc jich tady máme nyní prý ruských ,, studentů " .Zajímalo by mě,kdo ta jejiích studia platí a kolik jich tady nyní je?O ruské mafii a špionech reaději nemluvit.....Že si přivlastnili Karlovy Vary je už všeobecně známá věc,ale co ti ostatní,kteří se tváří jako studenti ?

Pátek, 4. června 2021, 12:03Odpovědět

Venkovní výstava v Praze 6 připomíná odchod posledních sovětských vojáků z Československa  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.