Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 6 vysází alej u Hradu a postaví léčebnu dlouhodobě nemocných, říká starosta

Nové vedení Prahy 6 má stavební povolení na novou základní školu v ulici Na Kocínce a úpravy Macharova náměstí na Ořechovce. Na počest slovinského architekta Josipa Plečnika také radnice plánuje vysázet alej u Pražského hradu. Řekl to starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS). Městská část také pokračuje v přípravě stavby léčebny dlouhodobě nemocných a nájemních bytů pro mladé v Ruzyni.

„Sousedi zaplatí přepracování projektu“

Nová základní škola bude má stát v Dejvicích vedle Základní školy Bílá. Na místě bývalých družin má podle Stárka vzniknout deset nových tříd a škola bude využívat moderní technologie, a to například ke snížení energetické náročnosti či využití dešťové vody a solární energie. Na stavbu bude radnice čerpat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, uvedl starosta.

Školu chtěla postavit už zhruba před deseti lety, místní obyvatelé však byli proti. Nakonec se však radnici podařilo dohodnout. „Dohodli jsme se, že sousedi zaplatí přepracování projektu. Řekli, že peníze už stejně dávají do boje proti radnici," popsal situaci Jakub Stárek. Po dohodě tak obyvatelé nechali projekt na vlastní náklady přepracovat a bezplatně poskytli radnici, která podle něj bude stavět.

S nepochopením ze strany místních obyvatel se setkala také první verze projektu rekonstrukce a rozšíření Macharova náměstí na Ořechovce, který zahrnoval zrušení tenisových kurtů. Namísto něj podle starosty na náměstí brzy vznikne na místě nevyužívané ubytovny napůl prosklená dřevostavba, která bude sloužit i jako zázemí ke kurtům.

Městských částí je moc, prospěla by redukce, říká nový starosta Prahy 6 Jakub Stárek

Pražská Drbna spouští seriál rozhovorů se starosty a starostkami městských částí. Vyzpovídali jsme Jakuba Stárka (ODS), který je novým starostou Prahy 6. Povídali jsme si o tom, jak blízko politice vyrůstal, v čem vidí svůj úspěch a jestli by si...

„Radnice pokračuje v přípravě velkých investic“

Stavební povolení má městská část také na novou alej u Pražského hradu, která má vzniknout v ulici U Prašného mostu a nést jméno slovinského architekta Josipa Plečnika spjatého s úpravami Pražského hradu na počátku minulého století. Součástí úprav bude umístění vzrostlých stromů, laviček a vévodit aleji má Plečnikův sloup - antický sloup, který bude mít i funkční využití a poslouží zároveň jako osvětlení. Parkování zde už nebude možné.

Kromě zmíněných projektů, které by se měly začít budovat v nejbližší době, radnice také pokračuje v přípravě velkých investic. Největší je výstavba léčebny dlouhodobě nemocných v Drnovské ulici v Ruzyni. Podle odhadu má stát 290 milionů korun bez DPH a mohla by být dokončena do roku 2026. Po dostavbě se tam má přesunout stávající léčebna z nevyhovující budovy v Chittussiho ulici v Bubenči. Radnice také plánuje v Ruzyni stavět 42 nájemních bytů pro mladé lidi.

V Praze 6 od konce října vládne koalice ODS s KDU-ČSL, STAN s podporou Zelených a Prahy 6 Sobě. Společně mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu 23 hlasů. Stárek ve funkci nahradil Ondřeje Koláře, jehož TOP 09 po letošních volbách skončila v opozici. Praha 6 je podle počtu obyvatel třetí největší pražskou městskou částí, žije v ní asi 107 tisíc lidí. Zahrnuje katastrální území Břevnov, Dejvice, Liboc, Ruzyně, Střešovice, Veleslavín, Vokovice, část Bubenče a Hradčan.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky Praha 6, alej, stavba, škola, architektura, Jakub Stárek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 6 vysází alej u Hradu a postaví léčebnu dlouhodobě nemocných, říká starosta  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.