Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koaliční smlouva v Praze 6 je podepsána. Starostou bude Stárek z ODS

V Praze 6 zástupci ODS s KDU-ČSL, STAN s podporou Zelených a Prahy 6 Sobě podepsali koaliční smlouvu. Sdělil to Jakub Stárek (ODS), který se stane starostou. Koalice bude mít 23 hlasů ve 45členném zastupitelstvu, které bude nové vedení městské části volit na ustavujícím jednání tento pátek. Praha 6 je podle počtu obyvatel třetí největší pražskou městskou částí, žije v ní asi 107 tisíc lidí.

Spolupráce ODS s KDU-ČSL, STAN s podporou Zelených a Prahy 6 Sobě

Koalice ODS s KDU-ČSL získá kromě starosty další čtyři místa v devítičlenné radě s kompetencemi v oblasti dopravy, územního rozvoje a rozpočtu. STAN s podporou Zelených bude mít v radě tři křesla se zaměřením na majetek, životní prostředí, bezpečnost, kulturu a sport. Praze 6 Sobě připadne poslední křeslo v radě s gescí školství. Místostarosty budou Petr Prokop (STAN) a Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Kromě toho zavede nová koalice takzvané pověřence zastupitelstva, kteří se budou práci pro městskou část věnovat stejně jako členové rady na plný úvazek. „Zejména půjde o oblasti investic, veřejného prostoru a otevřenosti. Celkově bude pro výkon funkce uvolněno 13 zastupitelů. Jejich počet se tak oproti smlouvě z roku 2018 zvýší o jednoho," uvedl Stárek. Dodal, že koaliční smlouva obsahuje závazek poskytnout opozici podíl na rozhodování, v kontrolním výboru budou mít opoziční zastupitelé většinu.

Praha 6 představila nové logo. Sází na mentolovou barvu a nadčasovost

Městská část Praha 6 dnes představila novou vizuální identitu a také vlastní pivo. Nové logo Praha 6 představila v Pivovaru Bubeneč, který pro městskou část připravil k této příležitosti také lehký šestistupňový pivní speciál. Logo sází na...

Obědy pro školáky zdarma, senior taxi, nové bytové domy pro mladé nebo podpora sportu

Z programových otázek chce koalice podle budoucího starosty zavést obědy pro školáky zdarma, senior taxi, stavět bytové domy pro mladé, podpořit sportovní kluby v době energetické krize, vytvořit strategickou koncepci rozvoje městské části nebo rozšiřovat školské kapacity. Kompletní programové prohlášení chtějí strany schválit v lednu příštího roku.

Volby v Praze 6 vyhrála koalice ODS a KDU-ČSL, která získala 11 mandátů. TOP 09 obsadila sedm křesel, stejně jako Piráti. Po šesti mandátech získaly Praha 6 Sobě, STAN s podporou Zelených a hnutí ANO. Dva zastupitele mají Trikolora, SPD a nezávislí kandidáti. Dosud v Praze 6 vládla koalice TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN pod vedením starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). Ten již letos po loňském zvolení do Poslanecké sněmovny na post starosty neaspiroval, na kandidátce TOP 09 byl na třetím místě.

Praha 6 je podle počtu obyvatel třetí největší pražskou městskou částí po Praze 4 a Praze 10. Rozlohou je největší. Zahrnuje katastrální území Břevnov, Dejvice, Liboc, Ruzyně, Střešovice, Veleslavín, Vokovice, část Bubenče a Hradčan.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODS

Štítky volby, koaliční smlouva, starosta, Jakub Stárek, Praha, Praha 6, ODS, městská část, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, rada, TOP 09, Petr Prokop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koaliční smlouva v Praze 6 je podepsána. Starostou bude Stárek z ODS  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.