Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Malí hokejisté hráli před magistrátem. Praha 5 získá novou ledovou plochu

Pražské zastupitelstvo rozhodlo o tom, že hlavní město Praha poskytne městské části Praha 5 pozemky v Jinonicích, kde vyroste provizorní ledová plocha, která nahradí stadion Nikolajka, jehož majitel před časem informoval o tom, že sportoviště v nové sezoně neotevře. Rozhodnutí zastupitelů se snažili na svou stranu zvrátit také malí hokejisté klubu HC Smíchov, kteří si zahráli hokej přímo před budovou magistrátu.

Starý stadion je v havarijním stavu a kvůli drahým energiím neotevřel

O tom, že majitel stadionu Nikolajka, společnost Niko Praha, oznámil, že sportoviště v nové sezoně neotevře kvůli havarijnímu stavu strojovny a vysokým cenám energií, jsme informovali začátkem srpna. „Se současným majitelem stadionu jsme se mnohokrát snažili domluvit na kompromisu, řeč s ním ale není," napsala tehdy na svém facebookovém profilu starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Podle radnice je objekt ve špatném stavu a majitelé do něj dostatečně neinvestovali, i když na to dostali dotaci. Stadion byl v provozu od roku 1961 a jeho ledovou plochu využívali hokejisté z HC Smíchov, krasobruslaři z klubu Stadion Praha i široká veřejnost.

Nejstarší fungující zimní stadion v Praze končí. Nikolajku má nahradit nová hala

Zimní stadion Nikolajka v Praze 5 v nové sezoně již neotevře, městská část chce jednat s magistrátem o získání pozemku pro stavbu nového. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Prahy 5 Lenka Abessi. Majitelem stadionu je firma NIKO Praha,...

Praha poskytne Praze 5 pozemky na provozorní ledovou plochu

Bylo tak nutné začít hledat nové řešení, kterému pomohli i zástupci veřejnosti, kteří připravili petici. „Pražští zastupitelé vyslyšeli náš tlak na urychlené řešení situace s uzavřením Nikolajky. Moc nám v tomto smyslu pomohla i petice občanů za záchranu zimních sportů v Praze 5. Jmenovitě bych ráda poděkovala prvnímu náměstkovi primátora panu Hlaváčkovi a zastupiteli Zajíčkovi, kteří si ten problém vzali za svůj a pomohli nám hledat řešení,“ uvedla v tiskové zprávě Zajíčková.

Zastupitelé na svém zasedání schválili, že pražský magistrát poskytne Praze 5 pozemky v Jinonicích pro vybudování objektu s ledovou plochou, který má dočasně nahradit uzavřený zimní stadion Nikolajka. Zastupitelstvo v reakci na petici místních obyvatel také rozhodlo, aby město v Praze 5 nebo 13 nalezlo pozemek vhodný pro výstavbu trvalého sportoviště ve spolupráci s trvalým investorem.

Před magistrátem se konala nejroztomilejší demonstrace za poslední roky

K rozhodnutí zastupitelů možná pomohl i improvizovaný zápas malých hokejistů smíchovského hokejového klubu, kteří si zahráli přímo před budovou pražského magistrátu.

„Před magistrátem se koná asi nejroztomilejší demonstrace za poslední čtyři roky. Malí sportovci si zahráli na Mariánském náměstí hokej, čímž nám zastupitelům chtěli připomenout, že nemají kde trénovat,“ popsal situaci na svém facebooku pražský zastupitel a kandidát na primátora Petr Hlaváček (STAN).

V Praze je několik zimních stadionů, například na Výstavišti, ve Vršovicích, na Veleslavíně, v Braníku, v parku Grébovka, ve Stodůlkách, v Letňanech nebo ve Strašnicích. Kromě toho v zimě funguje řada dočasných kluzišť. V roce 2011 město nechalo kvůli špatnému stavu zbourat památkově chráněný zimní stadion na Štvanici, po jeho demolici se Nikolajka stala nejdéle fungujícím stadionem v metropoli.

Ohodnoť článek

Foto Renáta Zajíčková, Za smíchovský led

Štítky stavby, hokej, stadion, Smíchov, Praha, ledová plocha, hokejista, magistrát, Nikolajka, Jinonice, Renáta Zajíčková, NIKO Praha a. s., Petr Hlaváček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Malí hokejisté hráli před magistrátem. Praha 5 získá novou ledovou plochu  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.