Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici připravují správní řízení se školkou, kde uchovávali jídlo v pytlích na odpad

Hygienici připravují správní řízení s Mateřskou školou Kroupova v Praze 5, kde podle svědků v letech 2020 a 2021 uchovávali teplé jídlo v černých pytlích na odpad. Zdraví dětí ale podle hygieniků ohroženo nebylo. V tiskové zprávě o tom informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Na dřívější nevhodnou praxi ve školce upozornila v předchozích dnech média, radnice, která je zřizovatelem školky, to označila za spor mezi bývalou zaměstnankyní a vedením.

Zdraví dětí podle hygieniků ohroženo nebylo

„V průběhu připravovaného správního řízení nelze informovat o výsledku řízení, neboť forma sankce vyplyne až v okamžik, kdy bude správní řízení uzavřeno," sdělila hygienická stanice. Hygienici v prvním pololetí letošního roku školku kontrolovali třikrát a od používání pytlů podle nich už ustoupila. Podle zaměstnanců se nepoužívají nejméně od loňského listopadu, uvedli.

Při prošetřování podnětů od rodičů a zaměstnanců nechali hygienici otestovat vzorky stejného typu pytlů HDPE, tedy polyetylenu s vysokou hustotou. „Používaný typ HDPE pytlů určených pro odpad neměl být pro kontakt s potravinami používán," uvedli v tiskové zprávě. Jejich používání pro uložení teplých těstovin a knedlíků tak označili jako pochybení.

Zdraví dětí ale podle nich ohroženo nebylo. Vycházejí z laboratorního vyšetření Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do tří let při Státním zdravotním ústavu (SZÚ).

Děti prý dostávaly jídlo z pytlů na odpad. Je to zavádějící, brání se starostka

V jedné ze školek na pražském Smíchově měly kuchařky dávat deset let dětem jídlo z pytlů na odpadky, aby nemusely umývat nádobí. To uvedla v reportáži TV Nova. Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) označila reportáž za zavádějící a dodala, že...

Uložením potravin do pytlů nedošlo k ovlivnění jejich chuti, pachu nebo barvy

„Polyetylen obecně, z hlediska obsahu škodlivin, patří k méně rizikovým plastům. Protože však výrobci u produktů, které nejsou určeny pro styk s potravinami, nemusí tak pečlivě sledovat výrobní proces a kvalitu surovin (...), mohlo dojít ke kontaminaci výrobku nežádoucími látkami," uvedli hygienici. Laboratoř zkoumala, zda použité pytle nemohly ovlivnit chuť, pach či zbarvení uložené potraviny, ale také jejich znečištění jinými druhotnými látkami, což se nepotvrdilo.

Radnice v tiskové zprávě v úterý uvedla, že zřídí pracovní skupinu, v níž zasednou pracovníci úřadu městské části, odborníci z hygieny a na hodnocení kvality předškolního vzdělávání.

„Úkolem komise bude zajistit celkový audit činností vykonávaných MŠ Kroupova. Aby byla zajištěna nezávislost komise, možnost nominovat členy nabídneme také opozičním zastupitelům," uvedla v tiskové zprávě starostka Renáta Zajíčková (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MŠ Kroupova

Štítky zdraví, školka, MŠ Kroupova, Praha, jídlo, pytle, správní řízení, odpad, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Státní zdravotní ústav, Krajská hygienická stanice, Renáta Zajíčková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici připravují správní řízení se školkou, kde uchovávali jídlo v pytlích na odpad  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.