Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Radní chtějí urychlit vydání protihlukové vyhlášky v Praze. Má omezit hluk z Ledáren Braník

Pražští radní dnes schválili záměr poslat protihlukovou vyhlášku do zkráceného připomínkového řízení, aby po schválení na červnovém zastupitelstvu by mohla vejít v platnost už v červenci. Vyhláška upravuje hluk z koncertů v branických Ledárnách, na který si obyvatelé okolních čtvrtí stěžují.

„Dochází dokonce i k újmě na zdraví"

Podle vyhlášky se budou moci koncerty v místě pořádat ve všední dny jen od osmi ráno do devíti do večera, o letních prázdninách, v pátek a o víkendech pak od devíti ráno do desíti do večera. Akce nad dvě stě lidí by se pak mohly konat jen pětkrát v měsíci a maximálně ve třech po sobě následujících dnech, po kterých by byla pauza deset dní. K tomu by také v dalekém okolí neměla hlasitost překročit 50 decibelů. V minulém roce tam totiž lidé naměřili až 90 decibelů.

„V oblasti Ledáren Braník jsou pořádány během letních měsíců velmi hlučné koncerty. Dochází dokonce i k újmě na zdraví. Obyvatelé jsou obtěžováni tak masivním hlukem, že nemohou v klidu bydlet,“ uvedla na tiskové konferenci radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová (STAN). Podle ní přicházejí z Prahy 4 a Prahy 5 stovky stížností a situaci nelze uklidnit jinak, než právě vyhláškou. Tu ještě musí schválit v zastupitelstvo.

„Předcházela k tomu jednání s pořadateli, která ale neměla výsledek. Na prvním místě by bylo, aby pořadatelé koncertů v Ledárnách provozovali své aktivity způsobem, který nebude takto zasahovat. Ale loni to byl neúnosné, a i letos se občané bojí,“ řekla radní. Podle Marvanové pořadatelé slíbili, že udělají technická opatření, aby obyvatele hluk tolik nerušil. Sama se prý půjde na první koncert podívat.

Na červen je naplánováno dvanáct koncertů

Koncerty začínají 2. června a pokračují celé léto až do září. „Jen na červen je zatím naplánováno 12 koncertů, tedy v podstatě ob den. A to už je četnost a masivnost hluku neúnosná,“ zdůraznila.

Situaci se snažili řešit i sami obyvatelé, ovšem neúspěšně. „Podali žalobu proti společnosti, která to pořádala loni. Pořadatelé ale místo nápravy změnili IČO,“ vysvětlila Marvanová Kordová.

Podle radní provozovatel původně pořádal koncerty na Výstavišti, obyvatelé Prahy 7 si na ně ale stěžovali. Místní radnice v čele se starostou Janem Čižinským (Praha Sobě) proto pořadatele vyzvala, aby je ukončili. „Přestěhovali si do Ledáren a místo toho, aby se z toho poučili a udělali to únosným způsobem, tak v tom pokračují,“ popsala radní.

Žalují Hřiba a Třeštíkovou

Trestní oznámení podala i iniciativa Hluk z Prahy 4, ovšem na primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a radní pro kulturu Hanu Třeštíkovou (Praha Sobě). Ti se podle zástupců iniciativy snažili bránit projednání chystané vyhlášky.

„Po celou dobu činil proti přijetí vyhlášky aktivní kroky podezřelý MUDr. Zdeněk Hřib a podezřelá MgA. Hana Třeštíková, vše vyvrcholilo tím, že dne 12. 5. 2022 podezřelý MUDr. Zdeněk Hřib zabránil, byť jen projednání připravené vyhlášky na zasedání rady hlavního města, které se má konat dne 16. 5. 2022, kterou měla v úmyslu předložit radní pro legislativu JUDr. Hana Kordová Marvanová. Podezřelý MUDr. Hřib a MgA. Třeštíková tedy činí vědomě aktivní kroky, jejichž důsledkem mohou být závažné zdravotní dopady u několika obyvatel,“ píše se v trestním oznámení.

Iniciativě se nelíbí ani samotné místo konání koncertů.  „Jde o údolí řeky, kde se hluk šíří po hladině a odráží se sem a tam od skal a kopců. Proto se šíří tak daleko. Právě proto si nikdo nestěžuje v Letňanech. Tam se hluk šíří nahoru a na do stran jako v údolí,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny Miloš Závora, zástupce iniciativy.

Dříve problém s vysokým hlukem řešily hygienické stanice, které byly oprávněny ho měřit. V roce 2015 to ale zrušil pozměňovací poslanecký návrh.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucerna Music Bar

Štítky Braník, ledárny, rada, vyhláška, hluk, koncerty, žaloba, koncert, Praha, Zdeněk Hřib, Hana Třeštíková, Hana Kordová Marvanová, Praha sobě, Jan Čižinský, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní chtějí urychlit vydání protihlukové vyhlášky v Praze. Má omezit hluk z Ledáren Braník  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.