Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový most ze Smíchova do Podolí by mohl nést jméno Albrightové

Plánovaný most přes Vltavu s pracovním názvem Dvorecký by mohl nést jméno po zesnulé bývalé ministryni zahraničí Spojených států Madeleine Albrightové, která se na Smíchově narodila. Návrh na pojmenování dostane magistrátní místopisná komise a bude projednán s Prahou 4 a 5.

Ve hře je i Havel

"Ve středu mne zasáhla zpráva o smrti Madeleine Albrightové, rodačky z pražského Smíchova. Na dnešním jednání zastupitelstva jsem proto navrhl pojmenování mostu podle ní. Praze by bylo ctí, kdyby jeden z jejích mostů nesl její jméno. Co nejdříve zahájím jednání s městskými částmi, abychom pojmenování mostu do detailu probrali," řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Most podle něj navíc stejně neústí na Dvorcích, ale výše po proudu řeky.

O názvech ulic a veřejných prostranství rozhoduje magistrátní místopisná komise a následně vedení města. Radnice Prahy 5 už dříve plánovala návrh, aby se most jmenoval Havlův nebo Zlíchovský.

Nový most přes Vltavu se možná bude jmenovat Havlův

Radnice Prahy 5 navrhne, aby se plánovaný nový most přes Vltavu mezi Podolím a Smíchovem jmenoval Havlův nebo Zlíchovský. Tento týden se na tom usnesla rada městské části. Magistrát při přípravě projektu most označuje jako Dvorecký. Pojmenování v...

Stavba skoro za miliardu

Americký prezident Bill Clinton si Albrightovou vybral jako šéfku diplomacie v roce 1996 a tento post zastávala poslední čtyři roky jeho administrativy. Byla první ženou v tomto úřadu a do té doby také nejvýše postavenou političkou v amerických dějinách.

Magistrát už vypsal tendr na stavbu mostu za 972 milionů korun. Stavět by se mělo začít nejpozději v polovině letošního roku a výstavba potrvá dva až tři roky. Most bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a má zlepšit dopravní propojení obou břehů Vltavy.

Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Délka bude 388 metrů a šířka 16 metrů. Stavba zahrnuje obě předpolí mostu včetně lávky pro cyklisty, opěrné zdi a uměleckých děl. Most doplní chybějící propojení pro MHD, pěší a cyklisty mezi vltavskými břehy.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Atelier 6

Štítky stavby, diplomacie, most, Praha, Albrightová, Podolí, Smíchov, Madeleine Albrightová, Vltava, USA, cyklista, Adam Scheinherr, Praha sobě, Bill Clinton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Ry

Proč pořád něco pojmenovávat a nadto po kontroverzních osobách??? Nesouhlasím a prosím voliče příslušného obvodu, aby spolek Praha sobě nevolili. Udělali již škody dost, užitek nulový.

Pátek, 25. března 2022, 16:09Odpovědět

Nový most ze Smíchova do Podolí by mohl nést jméno Albrightové  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.