Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pejskaři, uklízejte po svých psech, vyzývá radnice Prahy 5. Problém se údajně daří zlepšovat

Praha 5 v těchto dnech apeluje na majitele psů, aby po svých čtyřnohých kamarádech sbírali exkrementy. Psí exkrementy jsou podle vedení radnice Prahy 5 ve veřejném prostoru dlouhodobým problémem. Podle vedení Pětky se však tento problém daří v posledních letech výrazně zlepšovat. S nedostatečným úklidem psích výkalů však bojují i jiné městské části.

Majitelé psů mají povinnost sbírat exkrementy po svých psech

„V případě znečištění ulice nebo jiného veřejného prostranství výkaly zvířete odstraní neprodleně znečištění osoba, která je vlastníkem nebo držitelem zvířete nebo jiná osoba, která má zvíře v dané chvíli ve své péči,“ píše se v zákoně. Praxe je však jiná a někteří majitelé psů na nutnost uklidit exkrement po svém pejskovi nehledí.

Praha 5 v posledních dnech apeluje na majitele psů, aby po nich jejich výkaly sbírali. „Samozřejmě chápeme, že čím více košů, tím větší pravděpodobnost, že je pejskař využije. Proto pravidelně navyšujeme počet těchto košů. Na druhé straně si musí každý majitel psa zajistit úklid vlastními silami a prostředky. Někdy se setkáváme s názorem, že když zaplatí poplatek za psa, o exkrementy se postará město. Ale tak to není. Chceme čisté ulice a parky a je to i odpovědnost každého majitele psa,“ připomíná místostarosta Prahy 5 pro správu veřejného prostoru, zeleň a životní prostředí Lubomír Brož (ANO).

Jen na území Prahy 5 je aktuálně rozmístěno 238 košů na psí exkrementy. Na těch nejexponovanějších místech probíhá podle radnice i pravidelný úklid vysavačem. „Radnice také připomíná, že sáčky na psí exkrementy jsou k bezplatnému odběru na recepcích úřadu městské části ve Štefánikově ulici 13, 15 a náměstí 14. října. Exkrementy lze také sbírat do jakéhokoli sáčku či papíru a odkládat do běžných odpadkových košů nebo popelnic na komunální odpad,“ připomíná vedení Prahy 5.

Doprava, hluk nebo bobky. Jaké jsou problémy Žižkova? Odpovídá starosta Prahy 3 Jiří Ptáček

Pražská Drbna odstartovala seriál rozhovorů se starosty městských částí. Se starostou Prahy 3 Jiřím Ptáčkem (TOP 09) jsme si povídali o tom, v jakém stavu přebíral radnici v roce 2018, o tom, jaké dosažené změny mu udělaly během jeho období na...

Žižkov není šiškov

S psími výkaly nemá problém pouze Praha 5. Například městská část Praha 3 bojuje s neukázněnými majiteli pejsků kampaní se sloganem Žižkov není šiškov nebo nálepkami s fotkami psů přímo na zásobnících na sáčky, které jsou určené na sběr psích exkrementů. „Snažíme se používat kombinaci osvěty a represe. Strážníkům neustále připomínám, aby v případě, že někoho chytí, dávali pokuty, které jsou odstrašující. Zároveň to ale samozřejmě kombinujeme s pozitivním přístupem, protože jsou všude koše a pytlíky na psí exkrementy,“ uvedl pro Drbnu starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Letitým problémem byly psí výkaly i v Praze 1. „Do úklidu psích exkrementů investujeme dvanáct milionů ročně, na to jsme zaměřeni a o tuto činnost se stará pohotovostní úklid, který jezdí ulicemi a exkrementy sbírá,“ uvedl v říjnu loňského roku v rozhovoru pro Drbnu starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Wittka

Štítky psi, exkrementy, koše, sáčky, Praha 5, Praha, pes, radnice, úklid, veřejné prostranství, Žižkov, ANO 2011, TOP 09, Starostové a nezávislí, Jiří Ptáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pejskaři, uklízejte po svých psech, vyzývá radnice Prahy 5. Problém se údajně daří zlepšovat  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.