Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový most přes Vltavu se možná bude jmenovat Havlův

Radnice Prahy 5 navrhne, aby se plánovaný nový most přes Vltavu mezi Podolím a Smíchovem jmenoval Havlův nebo Zlíchovský. Tento týden se na tom usnesla rada městské části. Magistrát při přípravě projektu most označuje jako Dvorecký. Pojmenování v metropoli schvalují městští radní na návrh magistrátní místopisné komise, které Praha 5 hodlá svoje návrhy předložit.

Propojení Prahy 4 a Prahy 5

Nový most propojí Prahu 4 s Prahou 5 a začátek jeho stavby plánuje magistrát na polovinu příštího roku. Stavba potrvá dva až tři roky. Most bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a má zlepšit dopravní propojení obou břehů Vltavy.

Návrh pojmenovat most Havlův odkazuje podle dokumentu schváleného radními Prahy 5 na prvního českého prezidenta Václava Havla, ale i na na jeho děda Vácslava Havla a strýce Miloše Havla. Druhý navržený název pak vychází z místopisu, na levé straně řeky má most ústit právě na Zlíchově.

Magistrát nyní plánovaný most označuje jako Dvorecký, podle vedení Prahy 5 je však pojmenování Zlíchovský vhodnější. „Poloha mostu byla sice původně plánována s vyústěním do místa původní osady a dnešní zastávky MHD Dvorce, ale v průběhu příprav byla posunuta na sever a most již dnes do Dvorců nesměřuje," stojí v dokumentu. Vhodné je podle radnice také připomenout fakt, že Zlíchov byl místem jedněch z nejtěžších bojů při Pražském povstání na konci druhé světové války.

Smíchov a Podolí spojí most za miliardu. Auta po něm jezdit nebudou

Praha vypsala veřejnou zakázku na zhotovitele stavby Dvoreckého mostu mezi Smíchovem a Podolím. Most bude sloužit pro městskou hromadnou dopravu, pěší a cyklisty. 388 metrů dlouhý a 16 metrů široký most bude stát odhadem asi jednu miliardu korun....

Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části

Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Délka bude 388 metrů a šířka 16 metrů. Stavba zahrnuje obě předpolí mostu včetně lávky pro cyklisty, opěrné zdi a uměleckých děl. Součástí projektu je návrh nové tramvajové zastávky.

Pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části. Po schválení jejím vedením je postoupen magistrátní místopisné komisi. Pokud s ním souhlasí, následně jej projednají pražští radní. Pojmenování veřejných prostranství nesmí být podle zákona po nikom žijícím.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Atelier 6

Štítky stavby, Praha, most, Havel, Václav Havel, Vltava, městská část, Smíchov, Podolí, radnice, Vácslav Havel, Miloš Havel, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový most přes Vltavu se možná bude jmenovat Havlův  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.