Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Praha nechce zbourat vilu pod Strahovem. Odvolá se proti rozhodnutí o demolici

Na dnešním mimořádném jednání se Rada hlavního města Prahy usnesla, že se Praha odvolá proti rozhodnutí stavebního úřadu městské části Praha 5 o demolici vily v Praze 5. Praha 5 už dříve uvedla, že její stavební úřad neměl jinou možnost, než demolici povolit, protože majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova není památkově chráněna.

Architektonicky cenná budova

Předmětem velkého zájmu veřejnosti je v posledních dnech vila z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou v Praze 5, kterou nechal vybudovat stavitel Viktor Beneš a dnes ji vlastní spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák s manželkou Valérií.

„Je nutné počítat s tím, že jsou zde nějaké hodnoty našich předků, které je dobré uchovávat. Tato budova je z mého pohledu architektonicky cenná a měla by zůstat stát tam, kde stojí,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Dům sice není památkově chráněn, ale je v zóně blízké centru Prahy. „My jsme schválili, že se odvoláme proti rozhodnutí stavebního úřadu městské části Praha 5 a dále jsme odhlasovali, že ve spolupráci s Prahou 5 podáme žádost o prohlášení budovy za kulturní památku,“ vysvětlil Hřib.

Manželka spolumajitele Penty Haščáka plánuje demolici historické vily. Hřib chce jednat

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chce v koalici jednat o dalším postupu ohledně plánované demolice vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou v Praze 5. Město by se podle Hřiba jako účastník řízení mohlo proti demoličnímu výměru...

Funkční využití je v pořádku, demolice ne

„V žádosti, která se k nám dostala, bylo napsáno, že majitel žádá funkční využití, to je v pořádku, že by se tam bydlelo, nicméně tam také bylo napsáno, že se jedná o rekonstrukci. Jsem rád, že se město odvolalo,“ řekl na tiskové konferenci předseda výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči Petr Zeman (Praha sobě).

Podle Zemana šlo o jednomyslné rozhodnutí Rady a navíc ve shodě s Prahou 5, která se tímto krokem odvolá proti vlastnímu stavebnímu úřadu. Vila však zatím stále může být zbourána. Aby se tak nestalo, je nutné jednání s majitelkou Valérií Haščákovou. Toho se ujme právě Petr Zeman, který je zároveň členem spolku Prázdné domy.

Místní nechtějí, aby šla vila pod Strahovem k zemi. Proti demolici vznikla petice

Především místní obyvatelé protestují v petici proti demolici vily v Praze 5, kterou na základě žádosti majitele povolil stavební úřad Prahy 5. Ministerstvo kultury (MK) sdělilo, že požádalo stavební úřad Prahy 5 o vyjádření k jeho rozhodnutí o...

Vyhráno ještě není

Podle primátora v této věci probíhají další procesy jiných subjektů, které bojují za to, aby se dům stal památkou. Tyto procesy jsou nezávislé na Radě hlavního města, například petice, kterou iniciovali místní obyvatelé.

Demoliční výměr vydal stavební úřad Prahy 5 v pátek 9. července a je možné se proti němu odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí, což je ve středu Podle primátora je vše připraveno. „Odvolání je připraveno a nebude problém stihnout zítřejší termín,“ dodal primátor.

Z pohledu těch, kteří usilují o zachování vily, však ještě vyhráno není. „Vila bude zachárněna, až najdeme její využití. A i když bude zapsána mezi kulturní památky, tak to neznamená, že bude zchráněna, protože i v Praze máme spoustu památek, které chátrají,“ doplnil primátor.

Ohodnoť článek

Foto Prazdnedomy.cz - debatní studna

Štítky demolice, vila, rozhodnutí, odvolání, Praha 5, Hřib, Zeman, Praha, stavební úřad, Strahov, Rada hlavního města Prahy, Petr Zeman, Zdeněk Hřib, Viktor Beneš, Jaroslav Haščák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha nechce zbourat vilu pod Strahovem. Odvolá se proti rozhodnutí o demolici  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.