Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 5 chce stavět dvě školy. O peníze žádá magistrát

Praha 5 plánuje stavět základní školy, dva záměry jsou již v pokročilé fázi projektové přípravy. Na jejich stavbu nicméně městská část nemá peníze a bude muset jednat s hlavním městem o financování. Novinářům to dnes řekli zástupci nového vedení radnice. Dvě školy podle odhadu vyjdou na asi 1,6 miliardy korun, kromě toho městská část plánuje kvůli růstu počtu obyvatel stavět i další.

První plánovaná škola má vzniknout v nové čtvrti Smíchov City, kterou buduje developerská firma Sekyra Group. Ta také radnici poskytla pozemek, samotná výstavba však bude na městské části, která letos plánuje najít stavební firmu. Odhad nákladů je 1,1 miliardy korun. Druhá škola, u které již radnice vybrala stavební firmu pro část určenou prvnímu stupni, vyroste v Košířích za 530 milionů korun.

Na stavby, které by se měly uskutečnit v dalších několika letech, bude však muset radnice sehnat peníze. „Projekty jsou velkorysé a poměrně za velké peníze, což je samozřejmě problém a v tuto chvíli není žádný oficiální závazek, že by nám hlavní město finančně pomohlo, na čemž samozřejmě budeme pracovat, aby se to stalo," uvedl radní městské části Radek Janoušek (Praha 5 Sobě).

V Praze 5 od loňského listopadu vládne koalice Prahy 5 Sobě, Pirátů a SEN 21, která má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. Starostou je Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Nahradil Renátu Zajíčkovou (ODS), která je nyní v opozici. Pátá městská část má zhruba 86 tisíc obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

Dodal, že v případě školy v Košířích budou náklady na jednoho žáka 1,76 milionu korun a u Smíchova hovoří odhad o více než dvou milionech Kč. „Za mě je to extrémně vysoká cena," uvedl. Například Praha 9 podle něj vysoutěžila stavbu nové školy za 746 tisíc korun na žáka a magistrát staví školu v Šeberově za 1,07 milionu Kč na žáka.

Radní dodal, že v případě školy v Košířích zřejmě hrál roli i fakt, že tendr na budovu prvního stupně se uskutečnil v době vysoké inflace, což mohlo zvýšit nabídkové ceny. Předělávat nyní projekty by však podle něj stavby zásadně zdrželo a radnice musí potřebné školské kapacity zajistit co nejrychleji.

Kromě dvou zmíněných základních škol plánuje radnice stavět také další na Barrandově. kde by měla získat pozemky od developerské firmy Finep. Městská část má také studie dalších škol v projektu Penty Waltrovka a v Peroutkově ulici. „Budeme o tom dále rozhodovat, pokud by se škola realizovala, tak by to asi nebyly obě, ale jenom jedna," vysvětlil Janoušek. I v případě dalších škol bude muset radnice zajistit financování, a to zejména u magistrátu a případně i z dalších dotačních zdrojů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZŠ Pohůrecká

Štítky školy, stavby, finance, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 5 chce stavět dvě školy. O peníze žádá magistrát  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.