Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Budějovické má stát nový mrakodrap. Praha 4 se odvolá

Praha 4 dlouhodobě a opakovaně odmítá téměř dvacetipodlažní, přes než 70 metrů vysokou budovu Administrativního centra Budějovická, která by měla vyrůst na rohu ulic Budějovická a Vyskočilova. Pražský magistrát sice dřív vydal rozhodnutí, podle něhož takový projekt není v souladu s územním plánem, přesahuje výškově okolní zástavbu a porušuje předpisy o oslunění a osvětlení, ale později otočil a nařídil Stavebnímu úřadu Prahy 4, aby rozhodl ve věci žádosti společnosti OPAL REAL o vydání rozhodnutí o umístění stavby nazvané AC Budějovická. Proti rozhodnutí o umístění stavby se městská část Praha 4 odvolá.

„Zásadní nesouhlas s takto naddimenzovanou stavbou Praha 4 trpělivě opakuje již roku 2014“

Stavební úřad Prahy 4 vydal územní rozhodnutí o umístění Administrativního centra Budějovická podle nařízení stavebního odboru stavebního pražského magistrátu. Městská část Praha 4 se proti rozhodnutí o umístění stavby odvolá.

„Svůj zcela zásadní nesouhlas s takto naddimenzovanou stavbou naše městská část trpělivě opakuje již roku 2014 a bude ho uplatňovat i nadále ve všech stupních řízení,“ pověděl radní pro územní rozvoj a výstavbu Prahy 4 Patrik Opa (ODS).

Stavební úřad čtvrté městské části 15. prosince 2021 v rozhodnutí uvedl, že v řízení postupoval podle právního názoru odvolacího orgánu, k němuž se odvolala developerská společnost OPAL REAL.

Změna názoru magistrátu a odvolání Prahy 4

Rada Prahy 4 trvá na tom, že devatenáctipodlažní stavba AC Budějovická není zejména z hlediska své výšky v souladu s Územním plánem sídelního útvaru hlavního města Prahy. Takový závěr vyplývá podle Prahy 4 ze znaleckých posudků, které si nechala městská část zpracovat a také z rozhodnutí odboru stavebního řádu pražského magistrátu z 1. února 2016.

Svůj postoj z února 2016 však magistrát 25. listopadu 2021 bez jakéhokoli zdůvodnění změnil. Rada Prahy 4 vyjádřila znepokojení nad nestandardním zasahováním magistrátního úřadu do řízení vedeného na prvním stupni a nad jeho zjevným zájem na výsledku řízení.

„Na odporu ke stavbě mrakodrapu se městská část Praha 4 naprosto shoduje s obyvateli Prahy 4. Petici proti umístění této výškové budovy na roh ulici Budějovická a Vyskočilova podpořilo v minulosti 1850 obyvatel, kteří svůj názor nezměnili, a ani my ho měnit nebudeme. Proti rozhodnutí o umístění stavby AC Budějovická se samozřejmě odvoláme,“ uzavřel radní Patrik Opa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Studio AM

Štítky mrakodrap, stavba, Budějovická, Praha 4, Praha, městská část, Pražský magistrát, stavební úřad, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Budějovické má stát nový mrakodrap. Praha 4 se odvolá  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.