Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Žižkově odhalili nový památník z rozřezaných židovských náhrobků

Sedm tun dlažebních kostek z Václavského náměstí teď tvoří památník Návraty kamenů na židovském hřbitově na Žižkově. Kostky pocházejí z náhrobních kamenů, které rozprodali a rozřezali právě na dlažbu.

Na původ kostek v dolní části Václavského náměstí upozorňovala Židovská obec v Praze několik let. Jejich podezření se potvrdilo v roce 2020 při opravách, kdy se našlo skoro sedm tun kostek z náhrobních kamenů. Ty pocházely z dnes už prakticky zaniklého hřbitova pod televizním vysílačem na Žižkově.

Podle Židovské obce se tak stalo během komunistického režimu. „Do ilegálního obchodu s kameny byly na sklonku totality zapojeny i mafiánské skupiny kolem “kmotra” Mrázka,“ uvedla Židovská obec v tiskové zprávě.

Realizace památníku byla financována z crowfundingové kampaně, ve které získali dvojnásobek požadované části sto padesát tisíc. Dílo pak vytvořili Lucie Rónová a Jaroslav Róna.

„Památník není a nikdy nebude zcela dokončený. Byl navržen jako horizontální kruhová čočka, od které se budou do kruhu jako sluneční paprsky rozbíhat nízké zdi nestejné výšky. Středová kruhová čočka symbolizuje Stvořitele, coby centrálního hybatele,“ píše se v tiskové zprávě.

Ohodnoť článek

Foto Petr Balajka, Židovská obec v Praze, Svobodná republika Žižkov

Štítky památník, hřbitov, židovský, kostky, náhrobky, Žižkov, židovská obec, Václavské náměstí, židovský hřbitov, Jaroslav Róna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Žižkově odhalili nový památník z rozřezaných židovských náhrobků  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.