Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIZUALIZACE: Pivní zahrádky na Žižkově končí. Ustoupí obřímu developerskému projektu

Občerstvení na Ohradě v Praze 3, kam lidé chodí během teplých měsíců na pivo, klobásu nebo jiné dobroty, ustoupí developerům. Na místě podniku Žižkov Beergarden, který je lemovaný ulicemi Pražačka, Koněvova a Pod Krejcárkem, vyroste bytový komplex s názvem Zahrady Žižkov. Poslední pivo si tam lidé budou moci vychutnat v neděli 17. července, kdy bude mít Žižkov Beergarden oficiálně naposledy otevřeno.

Místo zaslíbené cyklistice i fotbalu

Místo, kde nabízejí tankové plzeňské pivo, grilované maso nebo hot-dogy, promítání velkých sportovních akcí na velkoplošné obrazovce a posezení na čerstvém vzduchu i na krytých místech. Tak se zapsalo místo s názvem Žižkov Beergarden, které na ohradě funguje od května 2020, předtím na stejném místě působily Zahrádky Žižkov, které fungovaly velmi podobně, jen nabízely užší sortiment.

Kdybychom se podívali ještě hlouběji do historie, zjistili bychom, že v místě původně stával statek Pražačka a na přelomu devatenáctého a dvacátého století bylo místo zasvěcené sportu. Právě u křižovatky na Ohradě měl Klub českých velocipedistů Žižkov od roku 1888 velodrom s dráhou dlouhou 300 metrů. Velodrom byl později zrušen a v roce 1909 už na místě stál fotbalový stadion, kde své domácí zápasy hrál klub FC Viktoria Žižkov.

Kam na promítání fotbalu v Praze? Vybrali jsme pět míst, kde to při zápasech Čechů žije

Zápasy českého fotbalového týmu na letošním evropském šampionát sleduje většina z nás buď doma u televize, nebo někde venku s kamarády. Pokud radši volíte tu druhou možnost a nevíte, kam vyrazit fandit našim borcům na nedělní osmifinálové utkání...

Komplex nabídne přes 200 bytů

Na začátku devadesátých let dvacátého století však byly pozemky v restitucích navráceny původním vlastníkům, kteří je posléze prodali dalším soukromníkům, a tak se pozemek postupně dostal až k dnešnímu vlastníkovi, kterým je developerská firma CPI Group.

Na místě, které bylo na počátku dvacátého století zasvěcené sportu a později pivu, zanedlouho vyroste bytový komplex s názvem Zahrady Žižkov, který má podle developera nabídnout přes 200 bytů. „Projekt nabídne 204 bytů ve vysokém standardu, s polosoukromými předzahrádkami, balkony a terasami s výhledem na Parukářku, Židovské pece, Invalidovnu, žižkovský memoriál i Vítkovský park,“ píše se na webu developerské společnosti CPI Group, která pozemek vlastní.

VIZUALIZACE: Nechvalně známá Olšanská se má změnit k nepoznání. Přibudou stromy i rybník

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy zveřejnil studii, jak by v budoucnu mohla vypadat ulice Olšanská na Žižkově. Místní ji mohou v dotazníku připomínkovat až do 17. července.

Provozovatelé se stěhují na Rohanský ostrov

„Věděli jsme, že to jednou přijde a že z místa, kam si chodíme dát vychlazenou plzničku, se jednou stane staveniště. Proto 17. června 2022 definitivně zavíráme brány Žižkov Beergarden a stěhujeme se na Rohanský Ostrov kde věříme že vytvoříme lepší verzi zahrádek,“ napsali v pondělí na facebookové stránky zástupci Žižkov Beergarden. 

„Před více než rokem pořádali každý týden velké koncerty, po kterých vždy následovala řada stížností na hluk. Starosta mě tehdy požádal, abych se věci věnoval a tento hluk nějak eliminoval. Jako obec jsme neměli příliš velkou oporu v legislativě, celý pozemek je soukromý a provozovatel měl nasmlouvanou šňůru vystoupení na celou sezónu. Nebylo to snadné ani pro jednu stranu, ale domluvili jsme se, že většinu plánovaných koncertů zruší a odehrají jen obtížně zrušitelné. Další koncerty budou plánovat pouze po domluvě s radnicí. A tak se i stalo. Domluva fungovala a já tímto děkuji provozovateli za ohleduplný přístup k lidem z okolí. Hodně štěstí na novém působišti,“ uvedl na svých sociálních sítích zastupitel Prahy 3 a předseda Komise pro strategické plánování a participaci Michal Vronský (za TOP 09 a STAN).

Ohodnoť článek

Foto CPI Group

Štítky zahrádka, pivo, Žižkov Beergarden, občerstvení, developer, Praha, Žižkov, Pražačka, pozemek, 20. století, Czech Property Investments, FK Viktoria Žižkov, TOP 09, Rohanský ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Pivní zahrádky na Žižkově končí. Ustoupí obřímu developerskému projektu  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.