Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z kostek, které na dlažbu rozřezali z židovských náhrobků, vznikne památník na Žižkově

Kostky, které nařezali z židovských náhrobků a používali jako dlažbu, využijí pro nový památník na Žižkově. Asi šest tisíc kostek objevili v dolní části Václavského náměstí před dvěma lety, chodilo se po nich víc než čtvrt století.

Židovská obec na projekt vybírala na platformě Hithit a potřebné finance, tedy 150 tisíc korun, získala za dva dny. Z peněz, které dostane navíc, na místě vybuduje informační tabuli a upraví okolí. Pod Žižkovskou věží nebude památník jen tak náhodou, býval tu totiž židovský hřbitov, z něhož ještě malý kus zbyl.

Kostky z rozřezaných náhrobků objevili na Václavském náměstí v roce 2020. „Indicie naznačovaly, že dlažební kostky použité za minulého režimu k vydláždění náměstí jsou vyrobené z rozřezaných hřbitovních náhrobků, se kterými se ilegálně obchodovalo. Do kupčení s náhrobky byla kromě představitelů tehdejšího režimu zapojena i nechvalně známá mafie kmotra Mrázka, která chtěla zpeněžit cennou švédskou žulu z náhrobků,“ popsala Židovská obec v Praze na webu Hithitu.

Dělníci našli na Václaváku stovky dlažebních kostek z židovských náhrobků

Židovská obec v Praze dostane další stovky dlažebních kostek, které se našly při rekonstrukci Václavského náměstí v Praze a jsou z rozřezaných židovských náhrobků. Dnes to řekl předseda Židovské obce v Praze František Bányai. „Ručně se rozebírá...

Hlavní město i Technická správa komunikací šest tisíc kostek o váze sedm tun Židovské obci vrátilo, ta je ale nechtěla nechat jen tak ležet ve skladu a rozhodla se z nich vybudovat památník, jehož autory budou Lucie a Jaroslav Rónovi.

„Památník umělci navrhují jako horizontální kruhovou čočku z 200 dlažebních kostek se zbytky hebrejských i českých nápisů. Od této čočky se budou do kruhu jako sluneční paprsky rozbíhat nízké zdi nestejné výšky. Středová kruhová čočka symbolizuje Stvořitele, coby centrálního hybatele,“ uvedli zástupci Hithitu v tiskové zprávě.

Hotový pomník chtějí odhalit 7. září, práce na něm už probíhají.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Židovské obce v Praze

Štítky Židovská obec v Praze, náhrobky, dlažební kostky, Žižkov, pomník, památník, židovská obec, dlažba, Václavské náměstí, HitHit, čočka jedlá, Jaroslav Róna, Žižkovský vysílač, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z kostek, které na dlažbu rozřezali z židovských náhrobků, vznikne památník na Žižkově  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.