Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Žižkov se vrátilo stádo ovcí. Krátí trávu místo sekaček

Na pozemku, který se v budoucnu promění v park Kapslovna, se o údržbu trávníku nestarají zahradníci, ale stádo ovcí. Městská část Praha 3 sem zvířata nechala přivézt, aby porost šetrně zkrátila a místní vzácní živočichové tak nepřišli k újmě.

Na místě jsou vzácné druhy žab a ještěrek

Ovce Trojka využívá už třetím rokem. „Byla to jediná možnost. Vzhledem k tomu, že tyto plochy ležely delší dobu ladem, objevily se tam druhy vzácných žab a ještěrek. I na popud místních aktivistů jsme část plochy oplotili, tak aby se tam nedostali psi ani lidi, a aby ti živočichové tam měli takový svůj rozvojový biotop,“ řekl redakci Pražské Drbny Pavel Hroch, vedoucí oddělení správy komunálních služeb Prahy 3.

I proto radnice řešila, jak plochy udržovat tak, aby zvířatům neublížila. „Dozvěděli jsme se, že magistrát reguluje porost na některých plochách v chráněných oblastech tímto způsobem. Dostali jsme kontakt na člověka, který takto ovce pase a zjistili jsme, že je to nejvhodnější, nejekologičtější cesta pro to, aby byl zachován co nejpřírodnější ráz této lokality. Aby biotop byl co nejméně rušen,“ popsal Hroch.

Trávu v lokalitě spásají jednou do roka

Ovce vlastní Antonín Zeman z Křeslic, který stáda ve spolupráci s hlavním městem dává k dispozici. Přijede do lokality a pokud je potřeba, dá si na místo ohradníky. Stará se ovcím vodu a jezdí si je kontrolovat. Pomáhá mu i speciálně cvičený ovčácký pes. „Během minut je dokáže vyhnat z vleku, na ploše si je narovnat a přes povely pastevce je dostat za plot, kde mají být,“ uvedl Hroch.

Radnice si zve Zemana jednou do roka. „My si ho objednáme ve správný čas, vždy před tím, než se vysemení plevelnaté druhy, které tam nechceme mít,“ vysvětlil Hroch. Právě ty mají ovce rády.

Zdrží se jen týden

„Každé zvíře má jiné preference. Zatímco ovce jedou víc při zemi a mají raději čerstvé věci, kozy žerou i starší, tužší věci, ale i větve. Což pro nás není žádoucí. Proto i dopředu konzultujeme s ochránci přírody, jaké zvíře zvolit tento rok. A poradíme i s pastevcem,“ dodal Hroch.

Stádo čítá kolem desítky ovcí. „Není to na dlouhé pasení, někam se dávají dvě, tři ovce na měsíc, my dáváme víc ovcí na krátkou dobu. Chceme, aby se to rychle vypáslo, aby ti živočichové byli rušeni co nejkratší dobu,“ řekl Hroch. 

Když louku ovce vypasou, což je v případě žižkovského prostoru asi na týden, zase si je majitel odveze. Jak uvádí městská část na Facebooku, ovce budou v parku do 12. června. Lidé se na ně mohou jít podívat, ovšem bez psů a krmení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3, Pavel Hroch

Štítky ovce, pastva, park, kapslovna, ekologie, Žižkov, Pavel Hroch, pes, živočichové, Praha, Antal Stašek, Drbna.cz, Facebook, tráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Žižkov se vrátilo stádo ovcí. Krátí trávu místo sekaček  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.