Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Trojka koupí hrobku na Olšanských hřbitovech. Chce důstojné pohřby lidí bez rodiny

Radnice Prahy 3 koupí od Správy pražských hřbitovů hrobku na Olšanských hřbitovech, kterou následně využije pro takzvané sociální pohřby lidí, jejichž příbuzné se nepodaří dohledat. Do hrobky by se mělo vejít asi 300 uren.

Nedůstojný odpočinek

Praha 3 ročně zajistí 20 až 30 sociálních pohřbů. Městské části kremaci proplácí stát. Zákon však už obcím nenařizuje mít hrob, kam by se ostatky ukládaly, či zajišťovat jakékoli obřady.

V Praze 3 nyní popel končí ve společné hrobce, kde je promísen s hlínou. "Osobně mi to přijde jako dost nedůstojné," uvedl starosta Jiří Ptáček (TOP 09).

Ostatky uloží dvakrát do roka

V případě sociálních pohřbů podle něj často jde o lidi bez domova, ale zdaleka ne jen o ně. "Nám se i v minulosti stalo, že zemřelý byl pochován tímto způsobem a pak ex post se zajímali jeho příbuzní, kteří třeba nějakou dobu pobývali v zahraničí, nebo třeba ty vztahy nebyly tak pevné, ale nějaké byly, jakým způsobem bylo s jejich příbuzným naloženo. A pak byli docela zhrozeni z toho, jak to celé dopadlo," vysvětlil Ptáček.

Hrobku radnice plánuje podle schváleného materiálu koupit za zhruba 68 tisíc korun a následně zrenovovat tak, aby umožnila důstojné ukládání ostatků. To se bude dít v půlročním intervalu na jaře a na podzim. První uložení by se mělo po dnešním schválení uskutečnit už letos na jaře.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dezidor, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky Olšanské hřbitovy, praha 3, hrobka, pohřeb, sociální, Praha, Jiří Ptáček, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trojka koupí hrobku na Olšanských hřbitovech. Chce důstojné pohřby lidí bez rodiny  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.