Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budova na Žižkově je roky připravena k rekonstrukci. Ministerstvo slíbilo peníze na opravu, teď dává ruce pryč

Budova Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) u stadionu Viktorie Žižkov v Praze 3 je již tři roky rozestavěná, prázdná a nic se s ní neděje. Rekonstrukce přitom měla začít už v roce 2017, jenže tehdy dělníci stihli budovu vlastně jen obalit deskami z dřevotřísky. Podle vedení Ústavu za současnou nečinností stojí Ministerstvo financí, které původně slíbilo opravy zafinancovat, ale když se ukázalo, že je budova v podstatně horším stavu, než byl předpoklad projektanta, byla stavba zastavena a nový projekt už ministerstvo financovat nechtělo. Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) nyní ministerstvu navrhuje bezplatný převod budovy ÚSTR do majetku městské části, došlo by k demolici budovy a pozemek by sloužil pro sportovní účely.

„Oproti původním slibům Ministerstvo financí odmítlo dokončení rekonstrukce financovat“

Sídelní budova ÚSTR v Siwiecově ulici v těsné blízkosti stadionu Viktorie Žižkov v Praze 3 pochází z roku 1975 a byla původně plánována jako dočasná. K trvalé kolaudaci došlo v devadesátých letech, na původních dispozicích budovy se ale nic nezměnilo. V roce 2004 byl vyhlášen havarijní stav budovy a naplánovala se oprava opláštění, k níž ale nikdy nedošlo. V této době v budově sídlilo Ministerstvo informatiky ČR, poté ji převzalo Ministerstvo vnitra.

V roce 2008 začal budovu užívat Ústav pro studium totalitních režimů. „Až do nástupu současného vedení v čele s ředitelem Zdeňkem Hazdrou v roce 2014 nikdo z jeho předchůdců účinně nezasáhl proti stále se zhoršujícímu stavu budovy. Aktuální rekonstrukci tedy iniciovalo současné vedení Ústavu,“ vysvětluje situaci pro Pražskou Drbnu Darja Čablová z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Samotná rekonstrukce sice začala v roce 2017, ale podle Čablové se ukázalo, že budova je v podstatně horším stavu, než byl předpoklad projektanta. „Proto byla stavba zastavena a byl připraven nový projekt úplné rekonstrukce. Oproti původním slibům však Ministerstvo financí odmítlo dokončení rekonstrukce financovat,“ dodala Čablová.

ÚSTR svou část splnil, ministerstvo zatím nikoli

Ministerstvo financí se snaží dát od vzniklé situace ruce pryč. „Hospodaření s budovou v ulici Siwiecova je v příslušnosti Ústavu pro studium totalitních režimů. Další nakládání s touto stavbou je tak při respektování zákona o majetku ČR plně v kompetenci a odpovědnosti ÚSTRu,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Šimon Blecha z oddělení Komunikace s médii Ministerstva financí.

Nastalá situace podle ministerstva reflektuje neekonomický požadavek ÚSTRu na rekonstrukci sídla. „Jinými slovy – s budovou hospodaří ÚSTR, ale bez peněz z Ministerstva financí nemůže nic dělat. Dohoda byla, že ÚSTR připraví nový projekt a Ministerstvo financí ho dofinancuje. ÚSTR svou část splnil, ministerstvo – zatím – nikoli,“ kontruje Darja Čablová z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Budovy, které nabízí ministerstvo, potřebují také rekonstrukci

Podle Blechy nabídlo Ministerstvo financí prostřednictvím své podřízené organizace, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ÚSTRu několik možností, kde by ústav mohl nově působit a sídlit. „Žádný z těchto návrhů však zatím nebyl vyslyšen,“ říká Blecha.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s Ústavem skutečně jedná o nabídkách alternativních sídelních budov. „Některé z nich však nebudou k dispozici ještě dlouhá léta, další také potřebují rekonstrukci. V současné době dle zadání ÚZSVM zpracováváme posudek na finanční náročnost několika státem nabídnutých náhradních sídel v porovnání s budovou v Siwiecově po plánované rekonstrukci,“ vysvětlila Čablová.

Většina historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů dočasně pracuje v budově Archivu bezpečnostních složek v Praze – Braníku, což Čablová označila za nouzovou situaci a připustila, že trvá už příliš dlouho. „Dlouhodobé umístění našich zaměstnanců nepřichází v úvahu,“ dodala.

Bez peněz od ministerstva se s budovou nic nestane, starosta narvahuje demolici

Bez peněz od ministerstva se s budovou nic nestane, toho si je vědom i Jiří Ptáček, starosta Prahy 3, na jejímž území budova ÚSTRu stojí. Ptáček se do věci vložil a navrhl ministryni Schillerové bezúplatný převod budovy na městskou část. Praha 3 by se podle starosty zavázala k demolici objektu, pozemky by revitalizovala a využila pro vstupy a zázemí stadionu Viktoria Žižkov.

„Dopisuji si s paní ministryní Schillerovou ohledně budovy Ústavu pro studium totalitních režimů. Tři roky stavba stojí a stát si s ní neví rady. Je tady zabalená jako obrovský zapomenutý balík,“ uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček a dodal, že předpokladem je, že stát najde pro ÚSTR jiné vhodné sídlo.

Ideálním řešením situace by podle Čablové z ÚSTRu bylo dokončení plánované rekonstrukce. „Jsme připraveni pokračovat v započaté rekonstrukci budovy v Siwiecově ulici, což záleží na dalších jednání s ÚZSVM a Ministerstvem financí,“ uzavřela Darja Čablová z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky budova, rekonstrukce, financování, ÚSTR, Praha 3, Ústav pro studium totalitních režimů, Ministerstvo financí České republiky, Praha, oprava, peníze, Jiří Ptáček, FK Viktoria Žižkov, Žižkov, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova na Žižkově je roky připravena k rekonstrukci. Ministerstvo slíbilo peníze na opravu, teď dává ruce pryč  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.