Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pokud zjistíme viníka, na trhu si neškrtne, říká starosta Ptáček k olejové skvrně na Jiřáku

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 se v minulých dnech objevil dlouhý olejový pás, který pokryl takřka celé náměstí. Na problém upozornil starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). Podle jeho slov jsou náklady na dekontaminaci a čištění kolem 70 tisíc korun. Městská část po viníkovi pátrá.

Olej vytekl z auta Pražských služeb

Jelikož po náměstí nemá skoro nikdo povolení jezdit autem, snažilo se vedení Prahy 3 najít viníka mezi úklidovými firmami. Na základě kamerových záznamů pražských strážníků se zjistilo, že olej vytekl z auta Pražských služeb, které vyváží odpadkové koše na náměstí.

Chápu, že taková nehoda se může stát. Už méně chápu člověka, který v barvách úklidové firmy za tím autem třicet minut chodí a dívá se, jak z něj teče olej, aniž by věc řešil. A vysloveně na ránu je, když z místa ujede v přesvědčení, že mu to celé projde,“ napsal na facebook starosta Ptáček.

Doprava, hluk nebo bobky. Jaké jsou problémy Žižkova? Odpovídá starosta Prahy 3 Jiří Ptáček

Pražská Drbna odstartovala seriál rozhovorů se starosty městských částí. Se starostou Prahy 3 Jiřím Ptáčkem (TOP 09) jsme si povídali o tom, v jakém stavu přebíral radnici v roce 2018, o tom, jaké dosažené změny mu udělaly během jeho období na...

Olej patří do oběrových nádob či do sběrných dvorů

Podle starosty se však vedení Pražských služeb k celé věci postavilo čelem a po odhalení viníka náměstí dva dny čistilo. Ptáček dodává, že olej nepocházel přímo z vozidla Pražských služeb. Někdo totiž do odpadkového koše na náměstí olej vyhodil. Jednalo se o rostlinný olej na smažení a odhadem ho bylo kolem patnácti litrů.

Podle mluvčího Pražských služeb Radima Many byl konkrétní zaměstnanec důrazně upozorněn, aby případným podobným situacím předcházel a zamezil tak jejich vzniku. „Moc nás mrzí, že se tato situace stala, ale zároveň bych rád apeloval na občany, aby nádoby s použitým fritovacím olejem neodkládali do běžných pouličních košů, protože pak může nastat podobná situace,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Radim Mana.

Jediná správná volba jsou podle Many speciální odběrové nádoby, případně sběrné dvory. Slitý olej lze také v uzavřené ideálně plastové nádobě odložit do směsného odpadu.

Na Jiřáku začala kompletní rekonstrukce stanice metra. Dělníci už kopou výtahovou šachtu

Ve stanici pražského metra A Jiřího z Poděbrad dnes začala kompletní rekonstrukce, při které vzniknou nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky, dopravní podnik (DPP) vymění eskalátory a opraveny budou průsaky a další části stanice. Oprava...

Pokud zjistíme viníka, tak už si tam neškrtne

Jelikož má svozové auto na odpadky v sobě zabudovaný lis, který nádobu rozmáčkl, olej vytekl. Jak upozorňuje sám starosta, tak toto je přesně ukázka toho, jak by se s olejem nakládat nemělo. Ten totiž patří do speciálních košů. Ty jsou v Praze 3 zatím jen tři, ale podle Ptáčka by jich mělo být na Trojce do konce listopadu až dvacet.

Ihned po zveřejnění příspěvku se lidé začali ptát například na to, kdo čištění zaplatí. Podle starosty platí celou akci Pražské služby. Ptáček poté dodává, že celková cena je za zásah hasičů, kteří celou plochu posypali sorbentem a za prakticky dva dny čištění celého náměstí.

Konkrétního viníka se snažíme zjistit a do budoucna se budeme snažit předejít tomu, aby se to opakovalo. Máme podezření na původce oleje a situaci vyšetřujeme. Pokud zjistíme viníka, tak už si tam neškrtne,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Jiří Ptáček. Starosta záhy dodává, že se na trhu nemůže přestat nabízet jakýkoliv streetfood jen proto, aby se předcházelo různým rizikům. „To bychom postupně mohli zakázat úplně všechno,“ doplnil.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Ptáček

Štítky Praha 3, náměstí Jiřího z Poděbrad, Jiřák, olej, Jiří Ptáček, Praha, Pražské služby, TOP 09, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Blažek

Žádnou nádobu nerozmáčkl to je olej z hydraulitiky toho lisu.

Sobota, 25. září 2021, 23:01Odpovědět

Antonín Grombíř

jasně že to byl prostý občan, já mám totiž doma 15 litrů friťáku běžně jako železnou zásobu, miluju hranolky...

Pátek, 24. září 2021, 15:27Odpovědět

Dalibor Hrabec

Směšné vyhrožování. Do kterékoli nádoby to mohl odložit také prostě občan... Chytit se za nos je třeba na straně poskytovatele služeb který neřešil stav. Příště když někdo do koše vyhodí ze sklepa pytel shnilých jablek, a po naložení a lisu to poteče až k hlaváku tak to taky bude jeho chyba nikoli chyba toho kdo odpadní vodu nechytil?

Pátek, 24. září 2021, 14:30Odpovědět

Dalibor Hrabec

Směšné vyhrožování. Do kterékoli nádoby to mohl odložit také prostě občan... Chytit se za nos je třeba na straně poskytovatele služeb který neřešil stav. Příště když někdo do koše vyhodí ze sklepa pytel shnilých jablek, a po naložení a lisu to poteče až k hlaváku tak to taky bude jeho chyba nikoli chyba toho kdo odpadní vodu nechytil?

Pátek, 24. září 2021, 14:30Odpovědět

Karel Klimek

15 litrů by nebylo velice ani poznat muselo jít o daleko větší množství.

Pátek, 24. září 2021, 13:46Odpovědět

Ladislav Osvald

"Podle starosty platí celou akci Pražské služby." A PS služby si to dají do nákladů, takže to zaplatí - víte kdo? :-(

Pátek, 24. září 2021, 12:43Odpovědět

Ladislav Osvald

"Podle starosty platí celou akci Pražské služby."

Pátek, 24. září 2021, 12:43Odpovědět

Pokud zjistíme viníka, na trhu si neškrtne, říká starosta Ptáček k olejové skvrně na Jiřáku  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.