Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha bude mít první městský holubník ve střední Evropě. Pomůže ukončit plynování holubů

Na pražském Vítkově vznikne první městský holubník, který bude raritou nejen v České republice, ale také v celé střední Evropě. Městský holubník napomůže ke zpomalení množení holubů. Regulace holubí populace dnes probíhá plynováním, vznik holubníku by měl pomoci tomu, aby se plynování stalo minulostí. Městský holubník už má svoji podobu, stavět se začne na podzim.

V Praze vyroste první městský holubník

Praha bude prvním městem ve střední Evropě, kde bude fungovat městský holubník. V České republice, ani v celé střední Evropě nefunguje zatím žádný. Praha 3 se podle slov mluvčí Zuzany Křížkové inspirovala v Německu, kde podobný projekt funguje například v Berlíně.

Pražští holubi jsou z velké části potomky holubů, kteří byli zvyklí na život ve vesnických dvorech, což znamená, že jsou domestikovaní. Holubi podle názorů ornitologů touží po bezpečném místě, kde mají potravu a kam se mohou vrátit. V holubníku tedy tito ptáci budou přirozeně trávit většinu dne.

Plynování by se mělo stát minulostí

Regulace holubí populace dnes probíhá způsobem, kdy jsou ptáci odchyceni a zplynováni. Městský holubník by měl pomoci, aby se tento způsob likvidace holubí populace stal minulostí. Záměr je podle mluvčí Prahy 3 Zuzany Křížkové takový, že regulace holubí populace v Praze bude probíhat humánnějším způsobem. Když holubi v holubníku nakladou vejce, pověření pracovníci část z nich vymění za umělé náhražky, holubi se tedy budou množit podstatně pomaleji.

Městský holubník bude fungovat nejen jako domov pro městské holuby, ale také jako umělecké dílo, které oživí veřejný prostor v parku Vítkov. „Je pro nás důležité, jak holubník bude vypadat. Využili jsme tedy program Umění pro město a vypsali jsme soutěž, ze které vzešel vítězný návrh,“ řekl pro Pražskou Drbnu radní Prahy 3 pro kulturu Pavel Křeček (STAN).

Stavba začne na podzim

Porota soutěže včera vyhlásila vítěznou podobu tohoto prvního městského holubníku. Zvítězil návrh od Karolíny Munkové a Paulíny Závacké. „Vítězný návrh pracuje s veřejným prostorem, kdy se člověk může u holubníku posadit a na holuby koukat,“ vysvětlil Pavel Křeček.

Holubník na Vítkově, který má ve správě hlavní město Praha, by se měl začít stavět už na podzim. „Ještě proběhnou nějaké úpravy, aktuální návrh je předimenzovaný, protože je pro sto holubích párů, což je hodně. Podle ornitologa by bylo ideální udělat holubník asi pro padesát párů holubů,“ uvedl Křeček a dodal, že finance, které městská část investovala do plynování holubů, budou nově investovány do správy prvního městského holubníku.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky holubník, umění, holubi, Vítkov, Praha, střední Evropa, podzim, Česko, Německo, Berlín, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Mattes Szczotka

Holuby chovám 25 let a tomuhle vítěznému oválu se můžu jenom smát ???? pro snadnější údržbu i manipulaci je vždy lepší čtvercový nebo obdélníkový tvar! ale tak jo proč to dělat jednoduše když to jde i složitě ????

Pátek, 23. července 2021, 09:26Odpovědět

Praha bude mít první městský holubník ve střední Evropě. Pomůže ukončit plynování holubů  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.