Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stometrové rozvlněné věže v Praze nemohou přesahovat okolní zástavbu, rozhodlo UNESCO

Návrh rozvlněných věží s výškou až 100 metrů v projektu Centrum Nového Žižkova v Praze 3 musí architektka Eva Jiřičná změnit. Rozhodla o tom světová organizace UNESCO. Ve svém stanovisku požaduje, aby nové stavby na místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží nepřesahovaly okolní zástavbu, mohou tak být vysoké maximálně 54 metrů. Na setkání s novináři to řekl Dušan Kunovský, majitel developerské společnosti Central Group, která areál vlastní.

Tisíc bytů asi za šest miliard korun

„I když je tato nová podmínka UNESCO velmi specifická, nezbývá než ji respektovat, aby se v místě mohlo stavět. Ale protože návrh rozvlněných věží není možné snižovat, jelikož by stavby snížením zcela ztrácely své proporce, bude nyní ateliér Evy Jiřičné a Petra Vágnera návrh celé této lokality kompletně předělávat. Stavby budou výrazně nižší a řešené do formy městských bloků s velkým akcentem na zeleň, veřejný prostor a živý parter s mnoha drobnými obchody, službami, restauracemi a kavárnami," uvedl Kunovský.

Původní projekt, který Central Group představil před dvěma lety, počítal s tím, že zde vyroste zhruba 1000 bytů asi za šest miliard korun. Nejnižší z věží měla mít kolem 80 metrů, prostřední zhruba 90 metrů, nejvyšší neměla přesáhnout 100 metrů. Central Group koupil budovu od společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) ze skupiny PPF v roce 2017.

Na křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského má nově vzniknout park s vodní plochou a uměleckým dílem. V lokalitě budou také oproti původnímu návrhu nájemní byty. „Na rozpracování nové koncepce tohoto projektu nyní ateliér Evy Jiřičné a Petra Vágnera již pracuje, aby tento záměr mohl být do konce roku oficiálně představen politikům, úřadům i veřejnosti a mohlo začít jeho projednávání," doplnil Kunovský.

Koncept rozvlněných věží najde jiné vhodné místo

Koncept rozvlněných věží s originální rozehranou architekturou a integrovanou zelení je podle Kunovského natolik zajímavý a unikátní, že se architektka a investor dohodli, že budou společně hledat jiné vhodné místo pro jeho realizaci. „Již jednáme o dalších vhodných místech v Praze. Těch ale není mnoho, protože výškové stavby jsou v hlavním městě vždy velmi citlivou záležitostí. Pokud se vhodné místo v Praze nenalezne, pak jsme již dostali některé nabídky na koupi pozemků v Brně nebo Bratislavě. A pokud bychom se ani tam nedohodli, budeme hledat dále v zahraničí," dodal Kunovský.

Central Group dnes zároveň oznámil, že se Jiřičná stane hlavní architektkou nové bytové čtvrti Westpoint v Praze 6. Navrhne tam osm bytových domů včetně vstupní stavby s vertikálním parkem. Kunovský uvedl, že lokalita nyní prochází procesem změny územního plánu z výrobní funkce na funkci smíšenou. „Projekt má podporu jak městské části Praha 6, tak i Institutu plánování a rozvoje a pražského magistrátu," podotkl Kunovský.

Architektku Jiřičnou proslavila především práce se sklem, kovem a betonem. Mezi její nejznámější stavby v Praze patří Oranžerie na Pražském hradě a hotel Josef na Starém Městě. Upravovala také interiéry Tančícího domu. V Londýně, kam po okupaci v srpnu 1968 emigrovala, navrhla například výstavní prostory muzea Victoria and Albert. Je nositelkou Řádu britského impéria, byla zvolena členkou Královské akademie umění a uvedena do Americké síně slávy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AI design

Štítky reality, architektura, Central Group, UNESCO, Praha, Dušan Kunovský, Eva Jiřičná, projekt, Žižkov, Petr Vágner, Česká telekomunikační infrastruktura, Jan Želivský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stometrové rozvlněné věže v Praze nemohou přesahovat okolní zástavbu, rozhodlo UNESCO  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.