Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze jsou nové popelníky se vzhledem obří cigarety. Radnici jde o čistší ulice

Radnice Prahy 3 se rozhodla nápaditým způsobem bojovat proti tomu, aby kuřáci odhazovali nedopalky na zem a tím znečišťovali nejen ulice, ale i životní prostředí. Radnice na území trojky v uplynulých dnech pilotně rozmístila deset unikátních nových popelníků.

Popelník se vzhledem cigarety. Chceme vyvolat diskuzi, říká starosta Prahy 3

Na Komenského náměstí se objevil nový popelník. Je inspirovaný vídeňskou verzí a vzhledem replikuje cigaretu. Má upozornit na problematiku odhazování nedopalků na zem.

Inspirace ve Vídni

Nové popelníky vypadají jako velká cigareta, aby zaujaly na první pohled. Praha 3 se inspirovala projektem, který běží již několik let ve Vídni. Prototyp pražského popelníku zhotovila kovářská dílna Jaromíra Frka. Kovář dostal fotku s vídeňským typem a podle toho měl zhotovit něco podobného. „Neřekl bych, že výroba byla náročná. Dělali jsme dvě verze, jednu pilotní a druhou finální. Dolaďovali jsme barvu a upravovali technické věci, například aby nedřel zámek,“ popsal výrobu Jaromír Frk.

Hlavním důvodem instalace nových popelníků jsou samozřejmě čistší ulice. „Nedopalek je odpadek jako každý jiný a do veřejného prostoru nepatří. Jeho úklid z některých povrchů je prakticky nemožný,“ vysvětluje starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). Volně pohozený nedopalek se asi 15 let rozkládá na prach, který obsahuje toxický mikroplast.

Pokud se projekt osvědčí, objeví se velké cigarety i jinde

Celkem deset popelníků je umístěno na Kostnickém náměstí, v ulicích Seifertova, Lipanská, Koněvova a Biskupcova, dva jsou na Náměstí Jiřího z Poděbrad, další na křižovatce ulic Táboritská a Ondříčkova nebo na křižovatce ulic Vinohradská a Jičínská. Až budou ukončeny stavební práce, budou popelníky umístěny i na Tachovském náměstí a v Lukášově ulici.

„Lokality pro umístění nových popelníků vybíráme podle jasně daných kritérií. Mezi ně patří třeba velký pěší provoz, absence košů, vstupy do metra, příchody k podchodům a zastávkám nebo oblíbenost lokality v zeleni,“ popisuje starosta. Výsypy popelníků jsou naplánovány jednou za měsíc. Jedno takové vyprázdnění popelníku vyjde městkou část na 22 korun. Pořízení popelníku včetně instalace stojí přibližně 3500 korun. Pokud se projekt osvědčí, možná se popelníky objeví na dalších místech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky kuřáci, cigarety, popelníky, Praha 3, popelník, Praha, cigareta, projekt, Vídeň, Jiří Ptáček, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze jsou nové popelníky se vzhledem obří cigarety. Radnici jde o čistší ulice  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.