Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha 2 se chce šetřit vodu a energie chytrým zavlažováním parků

V rámci omezení nákladů na vodu a energie se městská část Praha 2 rozhodla pro inteligentní zavlažování parků. Dálkové řízený systém už vyzkoušela v sadech Bratří Čapků a teď ho nasadila do Riegrových sadů.

„Praha 2 byla první městskou částí, která se rozhodla náš systém vyzkoušet. Podařilo se nám dosáhnout snížení spotřeby vody o 56 procent a troufáme si říct, že se zlepšila i kvalita zeleně v parku. Se stejnými ambicemi pokračujeme ve spolupráci s radnicí i letos, kdy rozšiřujeme projekt do jednoho z nejnavštěvovanějších parků v Praze, Riegrových sadů,“ uvedl v tiskové zprávě Vojtěch Malina ze společnosti CleverFarm, která chytrou technologii v parcích instalovala.

Senzory a další zařízení sledují úhrn srážek, vlhkost půdy, monitorují také vlhkost a teplotu vzduchu, sluneční svitu a sílu větru. Zavlažování pak nastaví podle aktuálně naměřených hodnot, a tím šetří vodu a energie.

V Riegrových sadech takto funguje systém čtrnácti monitorovacích zařízení a devíti řídících jednotek. Radnice za pořízení zaplatila necelých 165 tisíc korun, za provoz pak vydá 1700 korun měsíčně.

„Naše zeleň je často vystavena extrémním podmínkám, jako je nízká propustnost půdy nebo vysoké teploty způsobené hustou zástavbou. Proto hledáme možnosti, jak těmto dopadům co nejvíce předcházet.  V roce 2019 jsme tak začali spolupracovat s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a nechali si zpracovat studii, ve které odborníci navrhli celou řadu systémových opatření a úprav, díky kterým bude naše městská krajina schopna obstát i v podmínkách očekávaných klimatických změn. Tato opatření teď postupně zavádíme do praxe.,“ vysvětlila starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Ohodnoť článek

Foto Praha 2

Štítky zavlažování, parky, Riegrovy sady, energie, voda, náklady, Praha, sad, Alexandra Udženija, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 2 se chce šetřit vodu a energie chytrým zavlažováním parků  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.