Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Areál ve Folimance, proti kterému místní protestovali, bude. Radnice výtky opozice odmítla

Zastupitelé Prahy 2 včera zhruba dvě hodiny diskutovali o vybudování volnočasového areálu na Folimance pod Nuselským mostem. Projekt, který je již budován, nakonec vzali na vědomí. Do debaty se zapojili rovněž někteří obyvatelé, kteří nesouhlasí s podobou projektu. V minulosti sepsali nesouhlasnou petici, kdy jim vadí, že zmizí volný prostor a ubude zeleně. Podle opozice radnice při přípravě projektu nedostatečně komunikovala s obyvateli. Zástupci vedení městské části výtky odmítli. Areál vyjde na necelých 29 milionů korun a výstavba potrvá asi rok.

Ovál pro kluziště, veřejné toalety nebo pétanque

Pod Nuselským mostem má být ovál pro kluziště se zázemím a vzniknout mají také veřejné toalety, pískoviště s vodním prvkem, hřiště na pétanque, místa pro veřejné grilování nebo stánek s občerstvením. Na prostranství přibudou chodníky, pergola a lavičky. Vysázena bude nová zeleň.

Místostarosta Jaroslav Šolc (ODS) považuje za devizu projektu, že bude využitelný v létě i v zimě. „Zprovoznění považuji za důležité, zvláště v dnešní době, kdy naše děti byly rok zavřeny doma a neměly dostatek pohybu," řekl. Podporu výstavby zaznamenal podle svých slov i ze strany sportovních organizací. Místostarosta Jan Kolář (ANO) doplnil, že s proměnou souhlasí i ředitelé základních a mateřských škol.

Volnočasový areál pod Nuselským mostem je o krok blíž k realizaci. Praha 2 vybrala firmu, která jej vybuduje

Za plánovaný volnočasový areál na Folimance pod Nuselským mostem zaplatí radnice Prahy 2 zhruba 28,6 milionu korun bez DPH. Práce provede firma Gardenline. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Proti plánu, který...

Petice proti vzniku areálu

Opozice vedení radnice v debatě vytkla, že projekt s obyvateli dostatečně nediskutovala. Opoziční zastupitel Michal Uhl (Dvojka Sobě) řekl, že projekt je rozhodnutý a v zásadě už je budován. „Tuto diskusi jsme měli vést na začátku. Mělo by to být memento, které do budoucna nemáme opakovat," řekl. Obdobný názor měli rovněž opoziční zastupitelé Jaroslav Němec (Piráti) a Robert Veverka (Piráti), podle něhož zastupitelé dnešní diskusí pouze vyrobili vedení radnice alibi. „Za pár měsíců všichni zapomenou a bude to vypadat, že se tady o tom projektu diskutovalo," řekl.

Někteří místní obyvatelé podepsali petici proti vzniku areálu. V petici požadovali, aby byl přehodnocen a výrazně zredukován návrh toho, co vše se má v dané lokalitě vyskytovat. „V současnosti si prostor našel mnohé příznivce ze stran občanů, v místě pravidelně probíhají výcviky šermu, lekce bubnování, atletické secvičné, tréninky RC modelu (pozemních i vzdušných), míčové hry, prostná dechová cvičení starších občanů a podobně. Není vůbec třeba plochu zaplňovat uměle definovanými celky, které budou potlačovat současnou kreativitu a nutit k jednostranným činnostem,“ píše se v petici.

V úterý proběhne v Praze demonstrace za zachování Folimanky v její nynější podobě

Oznámení vedení Prahy 2 o tom, že park Folimanka pod Nuselským mostem by měl dostat novou podobu, rozpoutalo diskuzi. Ozvali se totiž odpůrci současné podoby návrhu změny, kteří iniciovali vznik petice s názvem Za změnu záměru „Folimanka –...

Podobným situacím by měl předcházet participační výbor

Městská část by podle opozičního zastupitele Karla Koželuha (STAN) měla zřídit participační výbor, který by v budoucnu předcházel podobným situacím a projekty diskutoval s veřejností. Zároveň uvedl, že by městská část stavbu mohla pozastavit a ještě upravit. O žádném z návrhů zastupitelé nakonec nehlasovali.

Dnešního jednání se zúčastnili obyvatelé městské části nebo lidé, kteří zde pracují. Část z nich se vyslovila k nové podobě Folimanka pod Nuselským mostem negativně a jiní naopak projekt uvítali.

Ohodnoť článek

Foto Praha 2

Štítky areál, rekreace, příroda, Nuselský most, Folimanka, Praha, projekt, petice, městská část, Česká pirátská strana, Jaroslav Šolc, ODS, Karel Koželuh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál ve Folimance, proti kterému místní protestovali, bude. Radnice výtky opozice odmítla  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.