Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V úterý proběhne v Praze demonstrace za zachování Folimanky v její nynější podobě

Oznámení vedení Prahy 2 o tom, že park Folimanka pod Nuselským mostem by měl dostat novou podobu, rozpoutalo diskuzi. Ozvali se totiž odpůrci současné podoby návrhu změny, kteří iniciovali vznik petice s názvem Za změnu záměru „Folimanka – volnočasový areál pod Nuselským mostem“ a na úterní večer chystají demonstraci, díky které chtějí získat další podpisy.

Plán Prahy 2 se části veřejnosti nelíbí

O plánu vedení Prahy 2 jsme psali minulý týden. Radnice informovala o tom, že pod Nuselským mostem vznikne hřiště s herními a vodními prvky, plocha na cvičení, pro grilování, hřiště na pétanque, knižní stánek, kiosek s občerstvením, půjčovnou grilů a sportovního nářadí a s veřejnými toaletami.

Podoba návrhu se však nelíbí obyvatelům, kteří se podepsali pod petici s názvem Za změnu záměru „Folimanka – volnočasový areál pod Nuselským mostem“. Ti žádají změnu nebo úplné upuštění od daného záměru, který by se měl začít realizovat už v srpnu.

Místo udusané hlíny hřiště a zeleň. Pod Nuselákem vznikne volnočasový areál

Místo pod Nuselským mostem, kde je v současné době jen plácek bez zeleně, začne v srpnu ožívat. Právě v druhé polovině prázdnin by měla začít stavba nového areálu pro trávení volného času. Vedení Prahy 2 chce vytvořit prostor pro všechny generace...

Nenaplnění klimatických a dalších požadavků 21. století

Podle iniciátorů petice současný záměr nenaplňuje „klimatické a další požadavky 21. století akcentací přirozeného přírodního charakteru parku, s potlačením neblahého nadužívání agresivních kýčovitých barev, laciných pouťových atrakcí a množství betonu.“

Petenti požadují, aby byl přehodnocen a výrazně zredukován návrh toho, co vše se má v dané lokalitě vyskytovat. „V současnosti si prostor našel mnohé příznivce ze stran občanů, v místě pravidelně probíhají výcviky šermu, lekce bubnování, atletické secvičné, tréninky RC modelu (pozemních i vzdušných), míčové hry, prostná dechová cvičení starších občanů a podobně. Není vůbec třeba plochu zaplňovat uměle definovanými celky, které budou potlačovat současnou kreativitu a nutit k jednostranným činnostem,“ píše se v petici.

Podle iniciátorů petice návrh vůbec nezohledňuje genius loci místa. „V místě je mimo jiné instalována pietní světelná socha od Kryštofa Kintery, věnována památce lidem, kteří se rozhodli ukončit život skokem z Nuselského mostu,“ připomínají autoři petice, kteří jsou přesvědčení, že navrhovaná podoba místu v ničem neprospěje, naopak zhorší klimatické poměry, zničí na Folimance poslední větší volnou zelenou plochu pro pobyt obyvatel, zahltí místo zbytečným a v širších souvislostech parku nekoncepčním balastem a zároveň zatíží obecní rozpočet náklady v řádu desítek milionů korun.

Demonstrace za zachování Folimanky

Iniciátoři petice s názvem Za změnu záměru „Folimanka – volnočasový areál pod Nuselským mostem“ stále sbírají podpisy. Aby jich sehnali ještě více, proběhne v úterý 13. července demonstrace za zachování Folimanky v její nynější podobě.

Demonstrující se shromáždění v úterý v šest hodin večer na náměstí Míru a přes schody v Bělehradské ulici se přesunou pod Nuselský most, právě do parku Folimanka, kde postaví petiční místo. U petičního místa proběhne od sedmé hodiny večerní několik koncertů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Němec

Štítky demonstrace, petice, Folimanka, Praha 2, Praha, Nuselský most, Krištof Kintera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V úterý proběhne v Praze demonstrace za zachování Folimanky v její nynější podobě  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.