Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve školách Prahy 10 se učí skoro sto dětí ukrajinských uprchlíků

Do základních škol v městské části Praha 10 už nastoupilo 86 žáků z řad ukrajinských uprchlíků, jedenáct nových dětí je v mateřinkách. Aby se děti i rodiče v novém prostředí rychle zorientovali, asistují jim i krajané z řad zaměstnanců a rodičů, kteří už v Česku žijí dlouhodobě.

Pomáhá ukrajinská komunita

Městská část zřizuje celkem 13 základních škol a do integrace se zapojily všechny. Na většině z nich už také pomáhají speciální koordinátoři. „Jedná se o ukrajinské rodiče, kteří u nás žijí již delší dobu, a zaměstnance školy. Reagovali na výzvu ředitelů a nově příchozím primárně pomáhají překonávat jazykovou bariéru a komunikovat se školou. Někteří se zapojují i do dalších aktivit ve svém volném čase. Předávají například informace o důležitých praktických záležitostech týkajících se bydlení, pojištění, pobytu a podobně,“ uvedl místostarosta David Kašpar (STAN).

Žádosti jen e-mailem

Předškolní děti musí splnit pro přijetí do mateřské školy podmínku očkování podle očkovacího kalendáře České republiky, je proto vhodné zajistit kromě běžných úkonů, které čítají zajištění pojištění, i lékařské vyšetření u pediatra a domluvit se s ním na dalším postupu.

O mateřské školy zatím takový zájem není. „Školku jsme doposud zařizovali v jedenácti případech. Očekáváme ale, že nápor ještě přijde, poté, co si maminky najdou práci. Proto už prověřujeme další možnosti nad rámec našich kapacit, jako jsou například dětské skupiny,“ sdělil Kašpar.

O místo ve školách i školkách mohou ukrajinští rodiče žádat e-mailem na odbor školství. „Stačí uvést jméno, příjmení, datum narození dítěte a aktuální místo pobytu. Prosíme, aby lidé v této záležitosti nechodili osobně ani nevolali, elektronické záležitosti rychle vyřizujeme,“ doplnil Kašpar.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky Praha, Ukrajina, škola, žáci, integrace, Česko, Starostové a nezávislí, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve školách Prahy 10 se učí skoro sto dětí ukrajinských uprchlíků  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.