Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Festival Zdravá Praha 10 přilákal na canisterapii i brýle simulující alkoholové stavy

Před NC Eden v Praze 10 dnes od 10 do 16 hodin proběhl festival s názvem Zdravá Praha 10. Lidé si mohli nechat změřit body mass index, dozvědět se vice o canisterapii, vyzkoušet brýle simulující určité promile alkoholu v krvi, nebo zjistit, kolik jednotlivé potraviny obsahují kostek cukru.

Prevence rakoviny prsu i brýle simulující alkoholové opojení

Přes dvacet profesních organizací se ve středu 13. října představilio na festivalu Zdravá Praha 10 před nákupním centrem Eden. Lidé si mohli nechat změřit krevní tlak nebo body mass index, který jim na základě výšky a váhy řekne, zda mají podvýživu, normální váhu či naopak nadváhu. Díky speciální imitaci ženského poprsí si zase ženy a dívky mohly vyzkoušet, jak si správně kontrolovat poprsí a nahmatat tak případnou bulku včas.

U dalšího stánku si zájemci mohli vyzkoušet například brýle, které simulují alkoholové opojení. Na výběr bylo ze tří stupňů opilosti, z nichž ten poslední simulovat zrak člověka, který má v těle více než dvě promile alkoholu. Nutno dodat, že tyto brýle simulují pouze zrak opilého člověka a nezohledňují další faktory. Ve stejném stánku bylo také možné zkusit poskládat hlavolamy ze sirek, které měly být jakousi prevencí před Alzheimerovou chorobou.

V rámci osvěty byly na stánku k dispozici také letáky například s tím, jaký vliv má alkohol na chování člověka nebo jak funguje nikotinová závislost a co se tělem děje v případě, když člověk přestane kouřit.

Canisterapie není závislá na plemenu psa, ale na jeho povaze

V rámci akce se návštěvníci mohli dozvědět také vice o canisterapii, což je druh terapie, která využívá přítomnosti psů a jejich pozitivního vlivu na klienta. Lidé se dozvěděli například fakt, že má tento druh terapie vliv na psychomotoriku kienta, který díky kontaktu se psem získává také třeba motivaci k pohybu. Zajímavostí rovněž je fakt, že ideální plemeno psa pro canisterapii neexistuje, jelikož nezáleží na již zmíněném plemenu, ale na psí povaze.

V tomto případě nevadí, když pes vybraný pro tuto terapii nemá rád ostatní psy. Zásadní ovšem je, aby měl rád lidi a společnost. Také není nikdy pozdě začít pejska a canisterapii cvičit. Jeden z přítomných psů se totiž začal canisterapii věnovat až v sedmi letech. Nejepší předpoklady pro takového psa je fakt, když vyrůstá v rodině s dětmi a nechá si od nich „líbit téměř vše“.

Kolik kostek cukru obsahuje Coca-Cola? Hodně!

U jednoho z dalších stánků bylo možné zjistit, kolik jednotlivé potraviny a nápoje obsahují cukru. V půllitru Coca-Coly jich je například čtrnáct, v ovocném džusu pak osm. Velká Margot tyčinka obsahuje kostek cukru dvanáct, oproti tomu tyčinka Corny jich obsahuje „pouhé“ čtyři. Lidé se v tomto stánku mohli také dozvědět více o zdravém stravování a například i o tom, že jíst večer ovoce je mýtus, stejně jako to, že mléko nepatří do kávy.

Zájemci si mohli také vyzkoušet, jestli si správně myjí ruce a hlavně, zda si namydlí správně celé ruce. Po aplikaci speciálního přípravku mohli lidé vložit ruce do speciálního zařízení, které jím ukázalo, jak si ruce namydlili a jaká místa vynechali. Ve stánku se mohli zájemci seznámit také s tím, jak si vůbec správně ruce mýt. V dnešní době také přišla vhod osvěta ohledně toho, zda máme doma správné respirátory a jak je rozeznat.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Praha 10, kampaň, zdraví, Praha, veletrh, Zdravá Praha 10, canisterapie, brýle, cukr, Coca-Cola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Zdravá Praha 10 přilákal na canisterapii i brýle simulující alkoholové stavy  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.