Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Praha 10 chystá novou venkovní hru. Lidé budou ve starých Vršovicích hledat Waldesův diamant

Občané nejen Prahy 10 se budou moct od neděle 10. října zapojit do velké rodinné hry s názvem „Za Waldesovým diamantem“. Bude probíhat v prostředí starých Vršovic a lidé budou hledat jedenáct předmětů, které nějak souvisejí s životem Jindřicha Waldese. Ten stál za vynálezem vylepšeného stiskacího knoflíku, který pojmenoval po magickém diamantu Koh-i-noor. Tento známý podnikatel, sběratel i mecenáš zemřel před 80 lety.

Start proběhne 10. 10. v 10 hodin a 10 minut

Desítka připravila hru právě na počest spoluzakladatele vršovické továrny Koh-i-noor. Její začátek je symbolicky naplánován na 10. října v 10 hodin a 10 minut. Lidé se jí budou moct zúčastnit až do 12. prosince.

Podle místostarosty Prahy 10 Davida Kašpara (VLASTA / STAN) je princip hry v tom, že lidé budou chodit po starých Vršovicích a hledat jedenáct předmětů, které nějak odkazují právě na Jindřicha Waldese. „Ty se budou nacházet v předem dané ulici, ale na nespecifikovaném místě, bude tedy nutné důkladně prozkoumat všechna zákoutí této naší magické části,“ doplnil Kašpar.

Lidé najdou podrobná pravidla hry na webu, kde bude k jednotlivým indiciím i krátký text. „Občané se zároveň dozví spoustu zajímavostí spjatých s neobyčejným životem slavného průmyslníka. Úspěšní hledači od nás dostanou památeční předmět,“ upřesňuje Kašpar.

„Chceme dostávat kulturu do veřejného prostoru“

Hrou podle Kašpara pak Desítka naplňuje hned několik priorit, které si městská část dala v oblasti rozvoje kultury. „Chceme koncepčně podporovat sounáležitost občanů s místem, kde žijí, dostávat kulturu do veřejného prostoru či zapojovat organizace a obyvatele do vytváření naší kulturní nabídky,“ vypočítává místostarosta Kašpar.

Ns rodinnu hru pak v polovině prosince plynule naváže výstava s názvem „Vršovický fenomén Koh‑i‑noor“. Tato expozice bude k vidění v kulturním centru Vzlet (takzvané rohovce, tedy výloze, na kterou je vidět z ulice) a její obsah určí sami lidé.

Bude totiž složená z předmětů, které nám do 10. listopadu sami donesou. Historické patentky, krabičku na spony, knoflík nebo jakýkoliv jiný předmět vyrobený v textilní galanterii Waldes/Koh‑i‑noor, archivní fotografie ´Koh‑i‑noorky´ a cokoliv dalšího, co souvisí se životem a prací Jindřicha Waldese. Sám jsem zvědavý, co všechno se nám na základě naší výzvy sejde,“ dodává Kašpar.

Praha 10 bude na výstavě spolupracovat s kurátorkou Vzletu Denisou Václavovou. Od zahájení hry budou podrobnosti o ní dostupné na webových stránkách zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky Praha 10, hra, zábava, volný čas, společnost, Jindřich Waldes, Praha, diamant, Vršovice, Koh-I-Noor, kultura, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 chystá novou venkovní hru. Lidé budou ve starých Vršovicích hledat Waldesův diamant  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.