Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha 10 se dočká rekonstrukce radnice. Bude stát přes miliardu korun

Praha 10 převzala od projektantů dokončený projekt plánované rekonstrukce radnice městské části ve Vršovické ulici. Podle upraveného projektu mají práce stát asi 1,1 miliardy korun oproti původnímu odhadu asi 1,2 miliardy korun. Zástupci opozice na dnešním jednání zastupitelstva městské části kritizovali vedení radnice za zpoždění v přípravě. Podle místostarosty Martina Sekala (ODS) je zdržení dané především stavebním řízením, které bylo zahájeno loni v létě.

Opravy by měly začít příští rok

Opravy by podle dřívějších informací měly začít příští rok, hotovo by mělo být v roce 2024. Náklady chce městská část z větší části uhradit z dotace ministerstva životního prostředí a z půlmiliardové bezúročné půjčky od pražského magistrátu. Podle opozičních TOP 09, ANO a Starostů pro Prahu se cena stále zvyšuje, příprava nepostupuje dostatečně rychle a není reálné, aby práce začaly v tomto volebním období.

Podle původního zadání opravy z roku 2017 byl předpoklad ceny 565 milionů korun bez daně. Podle zástupců radnice je zvýšení ceny dáno například zjištěním skutečného stavu budov, rozsahem nutného odstranění azbestu a dalších prací. Roli podle nich hrálo také výrazné zvýšení cen stavebních prací.

Radnice podle Sekala oproti projekční firmou Casua původně odevzdanému projektu dosáhla úpravami úspor 127 milionů korun. „Byla to opravdu mravenčí práce, šli jsme doslova položku po položce a rozpočet snížili prakticky ve všech kapitolách," uvedl. Dodal, že harmonogram prací bude znám po vydání stavebního povolení. Zpoždění teď je proto, že někdo podává námitky a řeší je stavební úřad,“ řekl.

Náhradní prostory v době rekonstrukce

Úředníci městské části se v době rekonstrukce budou muset přesunout do náhradních prostor. Podle původně zveřejněného harmonogramu se mělo se stěhováním začít letos v červnu, radnice vypsala i tendr na náhradní prostory, který ale následně zrušila.

Kromě toho Praha 10 plánuje také úpravy okolí radnice a zvažuje, co s přilehlým kulturním domem Eden, který je již 17 let zavřený a chátrá. Ve hře je jeho oprava i zbourání, radnice na úpravy vypsala architektonickou a urbanistickou soutěž.

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala různé varianty, jak situaci s nevyhovujícím úřadem městské části ze 70. let minulého století řešit. Nejprve vznikl plán postavit novou radnici za odhadovanou cenu 775 milionů korun, občanská sdružení a opozice včetně nynější starostky Renaty Chmelové (Vlasta) ale tehdy projekt odsoudily jako předražený a nakonec z něj sešlo. Poté se zvažoval přesun radnice do nevyužívané strašnické školy, nakonec minulé vedení rozhodlo o rekonstrukci. Někteří zástupci opozice dnes uvedli, že kdyby se tehdy stavba uskutečnila, budova by již zřejmě stála a městská část by oproti projektu rekonstrukce pravděpodobně ještě ušetřila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 10

Štítky ČR, správa, stavby, Praha, Praha 10, radnice, rekonstrukce, městská část, ODS, Pražský magistrát, TOP 09, ANO 2011, Renata Chmelová, CASUA, spol.s r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 se dočká rekonstrukce radnice. Bude stát přes miliardu korun  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.