Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vandalismus v parcích stojí Prahu 10 každoročně více než 160 tisíc korun

S vandalismem se Praha 10 ve veřejném prostoru potýká již dlouhodobě. Náklady na opravy mobiliáře v parcích stály městskou část za posledních osm let téměř 1,3 milionu korun. To znamená více než 160 tisíc korun ročně.

Jednou z věcí, které Desítka během posledních let musela opravit již několikrát, jsou poškozené vodní kaskády v Malešickém parku a v parku Malinová-Chrpová. Jen za posledních osm let stály tyto opravy přes 722 tisíc korun.

Nejčastějím důvodem oprav je koupání se a odhazování věcí a odpadků do kaskád. Ty následně ucpou filtry a spálí čerpadla, která pumpují vodu zpět do oběhu. Potýkáme se rovněž s krádežemi výpustných ventilů, nebo poškozováním pítek a fontán, kde jsou náklady téměř 300 tisíc,” řekla místostarostka Jana Komrsková (Piráti). Podle ní částky zahranují opravdu jen opravy a nikoliv výrazně vyšší náklady na pořizování nových prvků.

Poškozené lavičky, knihovničky či postřikovače

Často také dochází k poškození knihovniček, laviček, košů či postřikovačů. „Jedná se o rozbíjení i posprejování. Je smutné, když musíme pravidelně investovat do oprav něčeho, co má sloužit nám všem a pár jedinců to bezdůvodně ničí. Přitom bychom mohli zbytečně vynaložené desítky tisíc korun investovat do dalšího zlepšování veřejného prostoru,” dodává Komrsková.

Desítka se proto rozhodla občanům na konkrétních místech demonstrovat, jak vandalismus vypadá v praxi. Právě fotografie, na kterých je poničený mobiliář a suma, kterou radnice ročně vynaloží na opravy, umístí Praha 10 kromě sociálních sítí také do veřejného prostoru.

„Chceme občany přimět, aby si naplno uvědomili finanční i estetické důsledky pro městskou část. A zároveň také ty funkční, zejména u vodních prvků jejich poškozování bohužel často vede k tomu, že je musíme dočasně vyřazovat z provozu,uzavírá Komrsková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky Praha 10, park, vandalismus, finance, Praha, oprava, veřejné prostranství, Jana Komrsková, Česká pirátská strana, Malešický park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandalismus v parcích stojí Prahu 10 každoročně více než 160 tisíc korun  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.