Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 10 zaplatí školám projekty, které vymyslí sami žáci

Celkem osm základních a jedna střední škola se v Praze 10 přihlásily do pilotního ročníku iniciativy s názvem „Moje stopa ve škole“. V rámci něj žáci sami navrhnou projekty na vylepšení interiérů budov škol či celých školních areálů. Samy děti pak rozhodnou o tom, které projekty škola uskuteční. Desítka každou instituci podpoří částkou 35 tisíc korun.

Do iniciativy Moje stopa ve škole se přihlásily ZŠ Břečťanová, ZŠ Jakutská, ZŠ Karla Čapka, ZŠ Brigádníků, ZŠ Vladivostocká, ZŠ Švehlova, ZŠ Nad Vodovodem, ZŠ U Vršovického nádraží a Gymnázium Přípotoční.

Loni se iniciativa neuskutečnila

Ačkoliv má participativní rozpočet Moje stopa v Praze 10 již dlouholetou tradici, loni musel být z důvodu koronaviru dočasně přerušený. Podle místostarosty Prahy 10 pro kulturu a školství Davida Kašpara (VLASTA / STAN) právě nový školní rok využije Desítka k tomu, aby tento rozpočet otestovala ve školách. „Jistě se ještě nějaký čas budeme potýkat s důsledky pandemických opatření, které žáky vytrhly z normálního (nejen školního) života. O to důležitější je podporovat jejich spolupráci, invenci, výchovu k demokracii, rozvíjet jejich finanční gramotnost nebo sounáležitost k místu, kde žijí,“ uvedl Kašpar.

Podle radní a vysokoškolské učitelky Lucie Sedmihradské (VLASTA) je princip této iniciativy velmi jednoduchý. „Jednotlivé třídy si mohou navrhnout jak drobné investiční, tak měkké projekty, samotní žáci pak budou elektronicky hlasovat o ten nejlepší nebo ty nejlepší. Každou školu podpoříme částkou 35 tisíc korun, bez ohledu na množství projektů. V příštím roce pak dojde k samotné realizaci, kterou školám uhradíme z rozpočtu městské části,“ říká Sedmihradská.

Každá škola má vlastního koordinátora

Každá ze škol má vlastního koordinátora z řad učitelů. Ten bude fungovat jako konzultant pro žáky a zároveň jako kontaktní osoba pro městskou část. „Je zřejmé, že každá škola k projektu přistoupí trochu po svém, což nám dá spoustu podnětů pro případné úpravy do dalších ročníků,“ řekl Kašpar.

Podle jeho slov není školní varianta takového participativního rozpočtování nijak finančně ani administrativně náročná. Naopak je podle něj motivační i zábavná. „Děti vidí, že jejich aktivita, snaha, preference a názor vedou ke konkrétnímu řešení. Zároveň se pak v celém procesu naučí, jak tvořit rozpočet a zacházet s financemi, a jak pro svůj nápad získávat ostatní,“ dodává na závěr Kašpar.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com/vidhyarthidarpan

Štítky vzdělání, školství, škola, Praha 10, finance, Praha, projekt, rozpočet, Karel Čapek, Gymnázium Přípotoční, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 zaplatí školám projekty, které vymyslí sami žáci  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.