Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Desítka v zateplené základní škole ušetřila na topení čtyřicet procent

Radnice Prahy 10 nechala zateplit skoro padesát let starou základní školu ve Strašnicích a během měsíce ušetřila 40 procent na dodávkách tepla. Projekt za víc než 88 milionů korun kromě městské části financovalo i město a Evropská unie. Desítka teď chce ještě na střechu umístit fotovoltaické panely.

Zateplování všech šesti pavilonů Základní školy Olešská začalo na jaře minulého roku a trvalo až do podzimu. K tomu ještě museli kompletně rekonstruovat střechu, protože se v průběhu stavby ukázalo, že je v havarijním stavu.

„Nejcitelnějším omezením bylo uzavření tělocvičen na několik měsíců jak na jaře, tak na podzim. Hodně pozornosti jsme museli samozřejmě věnovat zajištění bezpečnosti žáků i zaměstnanců školy na školním pozemku. Stavba s sebou nesla také hodně hluku, omezení možnosti větrání a další nepříjemnosti," popsala v tiskové zprávě ředitelka ZŠ Olešská Petra Rohlíčková.

Zatímco v letech 2020 až 2022 spotřebovala škola průměrně 163 MWh, letošní leden to bylo jen 98 MWh. V lednu minulého roku byl účet za topení víc než 400 tisíc korun, letos 335 tisíc při vyšších cenách.

„Rozlehlý objekt ZŠ Olešská z roku 1974 byl nejen energeticky náročný, ale fasáda budovy byla již také velmi nevzhledná. Hlavním cílem akce bylo celý objekt zateplit, bonusem je nový velmi příjemný pohled na budovu školy a navíc, je nyní připravena na montáž fotovoltaických panelů,“ uvedla místostarostka Prahy 10 Olga Koumarová (Společně pro Prahu 10/ODS).

Celkem na projekt padlo 88 873 300 korun. Přes 26 milionů šlo z dotačních fondů Evropské unie, od magistrátu pak Desítka získala 16 milionů.

Ohodnoť článek

Foto Praha 10

Štítky základní škola, Evropská unie, Strašnice, úspory, Olešská, magistrát, Praha 10

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítka v zateplené základní škole ušetřila na topení čtyřicet procent  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.