Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 10 řeší, co dál s opravou radnice, úředníci se i tak budou stěhovat

Nové vedení Prahy 10 řeší, jak dále postupovat ohledně plánované rekonstrukce radnice. S koncem roku skončí možnost čerpat půlmiliardovou bezúročnou půjčku od magistrátu a bude nutné jednat o dalším financování, ale Praha stále nemá nové vedení. Kvůli stavu radnice se však v každém případě budou muset úředníci přestěhovat do pronajatých prostor.

„Město zatím nemá vedení, takže tam není úplně s kým jednat"

Projekt rekonstrukce již existuje a podle původních propočtů měly práce stát 1,1 miliardy korun, z toho půl miliardy měl poskytnout magistrát a asi 260 milionů Kč má pokrýt dotace od ministerstva životního prostředí. S ohledem na růst cen ve stavebnictví však bude cena vyšší a podle prvního místostarosty Tomáše Peka (TOP 09) bude nutné jednat s magistrátem o navýšení půjčky.

„Město zatím nemá vedení, takže tam není úplně s kým jednat," řekl dále místostarosta Pek. Vyjednávání tak bude možné začít po zvolení nového vedení metropole, které se od voleb nedaří dohodnout a zatím není jasné, kdy nová koalice vznikne. „Pokud bychom se nedohodli, tak odsud budeme muset odejít do nějakého nájmu a přemýšlet o tom, jak ten objekt prodat nebo zhodnotit jiným způsobem," dodal Pek.

V každém případě podle něj platí plán v první polovině příštího roku úřad a stovky jeho zaměstnanců přestěhovat do pronajatých prostor. Kvůli bezpečnosti a porušování norem není možné v nynější radničním komplexu ve Vršovické ulici zůstávat, uvedl. Radnice má na základě soutěže vytipované prostory obchodně-administrativního objektu Vinice, který se nachází ve Vinohradské ulici ve Strašnicích.

Desítka řeší i školské kapacity a pomoc obyvatelům

V Praze 10 vládne od začátku listopadu koalice Společně pro Prahu 10 (ODS a TOP 09) a koalice Vlasta, STAN a KDU-ČSL. Podle starosty Martina Valoviče (ODS) bude kromě otázky radnice nové vedení řešit také například budování nových školských kapacit nebo pomoc obyvatelům zasaženým inflací. „Bude směřován na rodiny s dětmi, na seniory, na podnikatele," sdělil Valovič.

Pokud jde o školské kapacity, radnice již začala s rekonstrukcí nevyužívané školy u metra Strašnická, kde by mělo vzniknout asi 360 nových míst. Kromě toho podle místostarostky Olgy Koumarové (ODS) městská část plánuje rozšíření Základní školy Hostýnská ve Strašnicích o 810 míst a Základní školy Břečťanová na Zahradním Městě o 540 míst. Dále jsou v plánu rozšíření základních škol Eden a U Roháčových kasáren.

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala různé varianty, jak situaci s nevyhovujícím úřadem městské části řešit. Nejprve vznikl plán postavit novou radnici za odhadovanou cenu 775 milionů korun, po kritice z něj však sešlo. Poté se zvažoval přesun úřadu do nevyužívané strašnické školy, nakonec předminulé vedení rozhodlo o rekonstrukci stávající radnice. Firmu, která projekt rekonstrukce připravila, vybrala radnice v soutěži koncem roku 2019.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 10

Štítky ČR, správa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 řeší, co dál s opravou radnice, úředníci se i tak budou stěhovat  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.